Svijet

DALEKO OD UKRAJINE SITUACIJA NA RUBU TREĆEG SVJETSKOG RATA Ratni avioni su u zraku, raketni sistemi aktivirani, a mornarica u pripravnosti

Tajvan je digao borbene avione, stavio svoju mornaricu u pripravnost i aktivirao raketne sisteme kako bi odgovorio na pojavu 43 kineska vojna aviona u neposrednoj blizini svoga teritorija.

FOTO: DAVID CHANG/EPA
FOTO: DAVID CHANG/EPA

Peking je povukao prvi potez da uznemiri i zastraši samoupravnu otočnu demokraciju.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je i da je 20 kineskih aviona u utorak prešlo središnju crtu u Tajvanskom tjesnacu koji je dugo bio neslužbena tampon zona između strana koje su se razdvojile tokom građanskog rata 1949. godine, javlja AP.

Valjda podsjetiti kako je general američkog ratnog zrakoplovstva Mike Minihan nedavno upozorio poručnike da budu spremni na sukob između SAD-a i Kine oko Tajvana za koji kaže da će desiti 2025.

Nije jasno što je potaknulo kinesku akciju, iako je do nje došlo neposredno uoči posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Pekingu, koji će tako postati najviši zvaničnik koji je posjetio Kinu od izbora predsjednika Joea Bidena 2020.

U avgustu je Kina, nakon posjete Taipeiju tadašnje predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, organizirala ratne igre u blizini Tajvana. Početkom januara kineske su oružane snage isto tako organizirale “zajedničke patrole borbene spremnosti i borbene vježbe” u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Kina tvrdi da je otok Tajvan njen teritorij, koji će zauzeti i silom ako bude potrebno. Velika većina Tajvanaca protivi prelasku pod kontrolu kineske autoritarne Komunističke partije.

Prihvati notifikacije