Svijet

Cure posljednji snimci iz pale Avdiivke, očajničke poruke otkrivaju: "Ostavili smo ih da umru"

"Ništa se vani nije vidjelo. Kilometar preko polja. Gomila vođena dronom. Neprijateljsko topništvo. Cesta do Avdijivke puna leševa"

pad avdiike
FOTO: TWITTER/SCREENSHOT

Avdiivka je bila na prvoj liniji rata između Kijeva i Moskve gotovo deceniju. Žestoke borbe tamo su bjesnile mjesecima nakon početka ruske invazije Ukrajine prije gotovo dvije godine.

Pročitajte još

Povlačenje se zbivalo puno bržom dinamikom. Kada je ukrajinska vojska napustila grad u subotu, prepustivši Rusiji najvažniju pobjedu u nekoliko mjeseci, bilo je brzo i nemilosrdno.

“Ostavite 300 (ranjenih),” navodno je jedan ukrajinski vojnik dobio naredbu, “i spalite sve.”

Nekoliko sati nakon što su ruske trupe podigle svoje zastave nad Avdiivkom, pojavila se jedna strašna priča o nekoliko povrijeđenih vojnika koji nisu uspjeli pobjeći – a kasnije su ubijeni kada su ruske trupe stigle do svojih položaja, piše CNN, a prenosi Jutarnji.hr.

Tamošnji ukrajinski vojnici bili su dio 110. zasebne mehanizirane brigade, te su zauzimali položaj poznat kao Zenit. Dok su ruske snage napredovale kroz Avdiivku prošle sedmice, Zenit je bio pod teškim napadom.

Vojnici koji su bili stacionirani tamo očajnički su pokušavali pobjeći iz ruševina grada, tvrdi Viktor Biliak, jedan od tamošnjih vojnika. U dugačkoj i sumornoj objavi na Instagramu Biliak je opisao opasan put koji je pred njim. Ništa se vani nije vidjelo. Radilo se samo o preživljavanju. Kilometar preko polja. Gomila slijepih mačića vođena dronom. Neprijateljsko topništvo. Cesta do Avdiivke puna leševa, napisao je.

Na kraju ga je zapovjednik preko radija obavijestio da ranjenici neće biti evakuirani. Ostalo je šest ljudi. Bilo je teško čitati poruke koje su nam ostavili, rekao je Biliak. Njihov očaj nikada neću zaboraviti. Najhrabriji su oni koji umiru.

Avdiivka je na prvoj liniji fronta otkako su promoskovski separatisti zauzeli velike dijelove regije Donbas, uključujući obližnji grad Donjeck, 2014. Godine borbi pretvorile su grad u snažno utvrđeno uporište, s rovovima koji su se gradili zadnjih osam godina.

Ruska vojska je napadala područje zračnim napadima i topništvom prije nego što su intenzivirali kopneni napad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka o povlačenju donesena kako bi se “spasili životi naših vojnika”.

Među zarobljenima i opkoljenima bio je i 30-godišnji mlađi narednik i bolničar iz Dnjepropetrovske regije po imenu Ivan Žitnik, nadimka “Django”. U Avdiivki se borio gotovo dvije godine, kao i 110. brigada.

Bio je teško povrijeđen i nije se mogao kretati. U četvrtak je uspio kontaktirati svoju sestru Katerinu i druge članove porodice u emotivnom videopozivu, koji je obišao ukrajinske i društvene medije.

Kada Katerina upita brata: ‘Šta, oni.. niko ne dolazi? Tvoji momci su s tobom, ili si sam?‘, Žitnik odgovara: “Svi su otišli, svi su se povukli. Rekli su nam da će po nas doći auto. Imam dvije slomljene noge, gelere u leđima, ne mogu ništa..”

Rekao je da je na položaju Zenit bilo šest vojnika, ali da četvorica nisu mogla hodati. Ne znam koga da nazovem. Ne mogu shvatiti ko će doći po tebe, zavapila je njegova sestra

Niko nije došao po njega.

Ukrajinski novinari koji rade za Slidstvo.info kasnije su razgovarali s rođacima trojice Ukrajinaca koji su također ostali ranjeni na položaju.

Čekali su vozilo za evakuaciju dan i pol. A kad su shvatili da niko ne dolazi po njih, počeli su sve dozivati. Kad me Ivan nazvao, jako ga je boljelo, dali su mu sve što im je ostalo, ali ponestajalo im je lijekova i hrane, ispričala im je Katerina.

Još jedan rođak uspio je kontaktirati Žitnika putem video linka, tvrdi Katerina.

– Moj brat je rekao da se zapovjedništvo složilo da će ih Rusi izvući jer naši neće doći do njih, rekla je Katerina.

Dok su razgovarali, prenijela je, na snimci su se vidjele ruske trupe kako ulaze na položaj gdje su muškarci bili zarobljeni.

CNN navodi da nije vidio taj videozapis.

Još jedan od vojnika zarobljenih u Zenitu bio je Andrij Dubnicki. Njegova supruga Ljudmila razgovarala je s novinarima portala Slidstvo.info.

– Razgovarali smo u 10 sati u četvrtak. Bio je ranjen u prepone, pokušavao se šaliti, pa je počeo plakati. Onda smo se dopisivali. U posljednjoj poruci u 12 sati je napisao da će ga zarobiti.

U petak je ruski vojni bloger objavio videozapis na kojemu se vide tijela nekoliko vojnika. Na videozapisu je bila oznaka 1. slavenske brigade ruske vojske, koja je navodno dva dana ranije ušla u područje Zenita južno od Avdiivke.

Navodi se da je video snimljen u petak u Avdiivki u ‘objektu vojne jedinice‘. On tamošnje ukrajinske trupe naziva nacistima.

Katerina je prepoznala tijelo brata po odjeći i boci vode koju je držao kada su ih Rusi pronašli.

Biliak, vojnik koji je objavljivao fotografije na Instagramu, prepoznao je Andrija Dubnickog jer je na ruci imao tetovažu u obliku križa. I supruga Ljudmila je vidjela snimku u 22.30 sati i prepoznala ga po tetovaži.

Tvrdi da ga je ukrajinska vojska mobilizirala 8. marta 2022. godine da je od tada sve vrijeme bio u Avdiivki. Njihova kći tada je imala samo četiri mjeseca.

Majka drugog vojnika došla je do istog zastrašujućeg otkrića.

– Georgij Pavlov bio je na položaju Zenit, tvrdi njegova majka Inna.

– Tri dana su čekali automobil za evakuaciju. Ranjen je 14. februara, imao je rane od gelera, na leđima. Molila sam ga da se preda. Ima malo dijete od 5 godina. Rekla sam sine, predaj se, trebam te živog, ali on je odgovarao: mama, ja sam ratnik.

Voljela bih vjerovati da su živi. Jedino što sada želim je pronaći svog sina, rekla je u petak.

Nekoliko sati kasnije prepoznala je tijelo svog sina na istom ruskom videu.

Ukrajinska 110. brigada za CNN je poručila da pokušava saznati šta se dogodilo.

Poznati ukrajinski vojni bloger Jurij Butusov u međuvremenu je objavio imena svih šest vojnika koji su ostali na položaju Zenit.

– Ovi ranjenici nisu se mogli sami kretati, a nije bilo ni evakuacijskih vozila za njihov prijevoz. Zbog potpunog okruženja Zenita nijedno vozilo nije moglo proći za evakuaciju, rekao je Butusov.

Nije poznato kako su vojnici umrli, ali Butusov je naveo da je ruska vojska ‘pogubila bespomoćne nenaoružane ranjenike, koji su bili zarobljeni i nisu se mogli kretati‘.

Ured glavnog tužitelja u Ukrajini saopćio je da je pokrenuta istraga o “kršenju zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s ubistvom s predumišljajem” u slučaju povrijeđenih vojnika.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, 110. zasebna mehanizirana brigada saopćila je da je pokušala pregovarati s ruskim snagama o evakuaciji ranjenih vojnika s položaja Zenit nakon opkoljavanja.

– Oni su pristali evakuirati naše ranjenike i pružiti im pomoć, a zatim ih razmijeniti (za druge ratne zarobljenike). Našim vojnicima je naređeno da im spašavaju živote, stoji u saopćenju.

Brigada je kasnije saznala da su njeni vojnici ubijeni, prema snimci koju su objavile ruske snage. Rat je okrutan i borimo se za slobodu uz visoku cijenu, naveli su u saopćenju.