Politika

Čović: Borba za legitimna prava bit će još jače izražena

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako presuda Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića još nije službeno objavljena i stoga ju je besmisleno komentirati u ovom trenutku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na pitanje je li tom presudom ugroženo „legitimno predstavljanje“ i konstitutivnost naroda u BiH, Čović je odgovorio da će takva presuda, ako se pokaže točnim ono što pojedini meniji navode, dovesti do još jače borbe za kolektivna prava.

– Odgovor je vrlo jednostavan: legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog naroda, bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i Ustava, svih zakona, naravno Izbornog zakona, tamo gdje se štite kolektivna prava, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike. Bosna i Hercegovina može se na različite načine organizirati, a oni koji zazivaju građansku državu i kroz nekakvu presudu vide za to prostora, vrlo jasno im poručujemo da dok god u ustavu imamo hrvatskog člana Predsjedništva, dok god imamo hrvatski klub Doma naroda i na entitetskoj i državnoj razini, to jasno svjedoči o potrebi ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva, a i legitimnog predstavljanja tog naroda – istaknuo je Čović.

Dodao je kako postoje i problem provedbe ove presude.

– Sama činjenica da netko može objavljivati dokumente koje ne postoje, govori dovoljno o tim dokumentima i onima koji to objavljuju. Kao što znate, imali smo mi jako puno presuda koje je bilo nemoguće provesti zbog ambijenta u BiH – zaključio je Čović.

Čelnik HDZ-a BiH komentirao je i činjenicu da u dva kantona (Hercegovački-neretvanski i Hercegbosanski) još nije završen proces formiranja vlasti nakon prošlogodišnjih izbora.

– Činjenica da u HBŽ-u i HNŽ-u nemamo vlasti treba nas zabrinuti. Treba preuzeti odgovornost za to i HDZ kao stranka pobjednica ima odgovornost. Pokušavamo pregovarati s partnerima, ti pregovori idu, ali stalno su nekoj taktici usporavanja ili osporavanja nekih aktivnosti. Ja ću biti optimističan i reći da je konačno došlo vrijeme da se to završi u obje županije – ustvrdio je Čović.

Prihvati notifikacije