Politika

HNS: Nastavljamo predvoditi evropsku integraciju, pozivamo na dogovor i usvajanje reformskih zakona

Sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održana je u ponedjeljak u Mostaru, a na sjednici je govoreno o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Evropskom unijom.

FOTO: FACEBOOK HRVATSKI NARODNI SABOR BIH/ARHIVA
FOTO: FACEBOOK HRVATSKI NARODNI SABOR BIH/ARHIVA

Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. februara napravljen važan iskorak za evropsku BiH, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u martu ostvari otvaranje pregovora s EU, navodi se u priopćenju iz HNS-a BiH.

Ključnim je istaknuto usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

“Time bi se stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda. Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja”, kazano je.

Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Naglašeno je kako je saradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet za sve odluke koje će omogućiti da se u martu ostvari otvaranje pregovora s Evropskom unijom.

Pročitajte još

Također, razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH koji zahtijevaju potporu sa svih razina vlasti. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao povijesnu šansu za gospodarski i socijalni razvoj.

U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene diljem BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja.