Magazin

Čorba od ječma - sjajan izbor u hladnim zimskim danima

Ječam je žitarica bogata vlaknima i proteinima, koja sadrži i dobre ugljikohidrate, fosfor, kalij i vitamine B kompleksa.

FOTO: COOLINARIKA.COM
FOTO: COOLINARIKA.COM
Ilustracija

Čorba od ječma je gotova za pola sata, ali žitaricu je potrebno potopiti u vodu nekoliko sati ranije.

Sastojci:

šolja ječma

srednja glavica luka

2-3 mrkve

malo celera

2 manja krompira

ulje

povrtni temeljac, so, začini po želji.

Potopite ječam u vodu preko noći ili sat-dva prije kuhanja. Sitno narežite luk i propržite ga na masnoći da postane proziran. Na to dodajte narezanu mrkvu i promiješajte, prenosi Faktor.

Potom dodajte krompir i celer narezane na kockice i promiješajte. Na ovo dodajte procijeđeni ječam i promiješajte, sačekajte minutu ili dvije. Postepeno sipajte povrtni temeljac ili vodu kojoj dodajete povrtnu kocku ili bio začin.

Čorba neka se kuha do pola sata. Na kraju je možete začiniti paradajz pireom.