Svijet

CIA po cijeloj planeti traži Ruse. Imaju jako dobar razlog izgleda

Šef špijunskih operacija u CIA-i David Marlowe izjavio je da ta agencija namjerava pokrenuti saradnju s Rusima koji se ne slažu s ratom u Ukrajini, javlja Wall Street Journal.

FOTO: CIA.GOV
FOTO: CIA.GOV

Izvor informacije je snimka govora šefa špijunskih operacija, piše portal Meduza.

“Putin je bio na svom vrhuncu prije invazije, ali sve je izgubio”, rekao je Marlowe u govoru u Hayden Centeru, objašnjavajući kako je Putin mogao utjecati na Ukrajinu i NATO, spominjući snagu svoje zemlje.

“Po cijelom svijetu tražimo Ruse kojima se jednako gadi sve ovo (s Ukrajinom). Otvoreni smo za saradnju”, istaknuo je Marlowe.

Wall Street Journal navodi kako je njegova izjava jednaka izjavama bivših zaposlenika CIA-e koji su govorili da je ruska invazija na Ukrajinu stvorila plodno tlo za novačenje u vojsci, među oligarsima, poduzetnicima i svima koji su napustili Rusiju na početku rata.

Pročitajte još

Nakon početka rata Rusija i zapadne zemlje međusobno su izbacile diplomate, njih na stotine. Prema procjenama RBC-ja, od januara do avgussta 2022. više od 550 zaposlenika diplomatskih misija vratilo se u Rusiju.

Neki od njih bili su osumnjičeni za špijunažu. Većina ruskih diplomata izbačena je iz Sjedinjenih Država, Bugarske i Poljske. Rusija je u znak odgovora izbacila još 300 ljudi.

Prihvati notifikacije