Svijet

Rusija upozorava Evropu: Naša je odmazda spremna!

Rusija je zaprijetila Evropi ako se ostvari prijetnja da će se oduzeta ruska imovina iskoristiti za pomoć Ukrajini.

FOTO: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY
FOTO: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY
Arhiva

Saveznica predsjednika Vladimira Putina upozorila je u utorak Evropu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi je za pomoć Ukrajini.

Nakon što je predsjednik Putin poslao vojsku u Ukrajinu 2022., Sjedinjene Države i njezine saveznice zabranile su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

Najviši dužnosnici u Sjedinjenim Državama žele zaplijeniti imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i europski dužnosnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine stvorilo opasan presedan.

Američki Zastupnički dom usvojio je u subotu zakon s odredbom koja omogućuje zapljenu ruske imovine, no lavovski dio ruske imovine nije u SAD-u, nego u Evropi.

“Imamo pripremljeni odgovor”, izjavila je Valentina Matvijenko, predsjednica ruskog gornjeg doma parlamenta, a prenosi državna novinska agencija RIA.

“Imamo nacrt zakona s mjerama odmazde koji smo spremni odmah razmotriti, a Europljani će izgubiti više od nas”, rekla je Matvijenko, koja je članica moćnog ruskog Vijeća sigurnosti.

Matvijenko nije precizirala kakav će biti odgovor na uzimanje ruske imovine, o čemu se još uvijek raspravlja na Zapadu.

Jedna opcija o kojoj Zapad raspravlja jest da se zaplijeni prihod od imovine bez uzimanja same imovine.

Putin kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije, tvrdeći pritom da je rusko gospodarstvo, koje je poraslo 3,6 posto prošle godine, otporno na zapadne sankcije kojima se željela zaustaviti ruska trgovina.

Kremlj je u više navrata rekao da bi bilo kakva zapljena njegove imovine bila u suprotnosti s načelima slobodnog tržišta koje Zapad proklamira te da bi potkopala povjerenje u američki dolar i euro, istovremeno odvraćajući globalna ulaganja i potkopavajući povjerenje u zapadne središnje banke.

Rusija je rekla da će osporiti svaku konfiskaciju svoje imovine na sudu.

Neki ruski dužnosnici sugerirali su da bi, ako se ruska imovina zaplijeni, imovina stranih ulagača blokirana na posebnim računima u Rusiji mogla doživjeti istu sudbinu.

Nije jasno koliko je točno novca na tim računima.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u ponedjeljak da Rusija ima temelja da zaplijeni zapadnu imovinu nakon usvajanja zakona u američkom Kongresu.

Volodin je rekao da je od 280 milijardi dolara ruske imovine zamrznute u inozemstvu, samo 5 do 6 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama, dok je oko 210 milijardi eura u Europskoj uniji.