BiH

CERIT Mostar: Radovi djece iz BiH idu u svemir

Odlukom Upravnog odbora SESA (Svemirska asocijacija jugoistočne Europe) koju čine članice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, odlučeno je da naredne četiri godine sjedište SESA bude upravo u Bosni i Hercegovini, priopćio je u srijedu CERIT - Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju.

FOTO: UNSPLASH / ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH / ILUSTRACIJA

Za direktora je izabran Anes Hadžiomerović, za zamjenika Armin Đidelija, a tajnika Sanel Babić.

Na osnovu ranije objavljene informacije, u cijeloj regiji, da će zemlje Svemirske asocijacije jugoistočne Europe (SESA) zajedno s partnerima iz Indije lansirati zajednički satelit u orbitu, CERIT – Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju, kao član SESA-e, obavještava građanke i građane da je na razini SESA-e donijeta odluka da se pokrene kampanja uključivanja djece iz vrtića i osnovnih škola u ovaj povijesni projekat.

Ovo će biti posebna, dodatna, misija zajedničkog satelita u kojoj će sudjelovati djeca iz cijele regije.

Zadatak za mališane je da nacrtaju ili naprave rad na temu svemira, fotografiraju i pošalju nadležnoj organizaciji SESA članica – BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Sve što bude poslano bit će objavljeno na sajtu SESA-e i smješteno u memoriju satelita i lansirano u svemir do kraja godine. Objavom na sajtu svi će imati trajnu potvrdu o sudjelovanju, a uvid u materijal će biti neprestano javno dostupan.

“Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini sudjeluje u aktivnostima pri slanju našeg prvog satelita u svemir”, kazao je Armin Đidelija, zamjenik direktora SESA-e.

“Velika je stvar sama činjenica da će zemlje jugoistočne Europe poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije biti dio svemirskog programa. Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini ima jednake mogućnosti za učenje i razvoj u svemirskom programu te da se upoznaju s njime”, ističe, Anes Hadžiomerović, direktor SESA-e.

“Mi i naša djeca treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo suradnju, čuvamo zajedništvo. Ovo će djeci ostati za cijeli život, pratit će ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovaj povijesni događaj i poduhvat uključena cijela regija jer da u ovoj kampanji sudjeluju samo djeca iz jedne zemlje, glavni cilj ne bi bio ispunjen. Sudjeluju djeca iz svih SESA zemalja, a to je je već u startu suradnja i prikaz svijetle budućnosti”, naglasio je Dušan Radosavljević, predsjednik Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada.

Simbolično rečeno, dodao je, sigurno je kako će svi zajedno, ovako mali, prvi put gledati u istom smjeru već tijekom lansiranja, a i mi zajedno s njima, a to je dobar početak za gledanje i rad u istom smjeru i na drugim poljima.

Kako poslati projekt u svemir

CERIT Mostar poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, odgajatelje, nastavnike, profesore da informiraju djecu o ovoj kampanji i načinu sudjelovanja. Kampanja traje do 1. prosinca 2022. godine.

Podsjećamo, INDO-SESA satelit je jedan od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina neovisnosti Indije. Jedan od 75 satelita dodijeljen je SESA-i.