Magazin

Snimljeno kako planete kruže oko udaljene zvijezde

Naučnici su nedavno objavili nevjerovatnu snimku na kojoj se mogu vidjeti četiri tačkice koje kruže oko crnog kruga - odnosno udaljeni planetarni sistem. Četiri svijetleće kuglice su egzoplaneti, a crni disk predstavlja njihovu zvijezdu, udaljenu od nas 133 svjetlosne godine.

FOTO: ESO/DIGITIZED SKY SURVEY 2
FOTO: ESO/DIGITIZED SKY SURVEY 2

Radi se zapravo o timelapseu, spajanju snimaka prikupljenih tokom 12 godina promatranja, prvog otkrivenog planetarnog sistema. Naučnici su ga uočili 2008., a od tada ga pomno prati astronom Jason Wang sa Sveučilišta Northwestern, prenosi Index.hr.

“Obično je teško snimiti planete u orbiti. Primjerice, nije očito da Jupiter ili Mars kruže oko Sunca jer živimo u istom sistemu i nemamo pogled odozgo prema dolje. Dodatno, astronomski događaji se obično događaju ili prebrzo ili presporo da bi se dobila videosnimka. Tako da sada možemo uživati u nečemu čudesnom”, rekao je Wang, a prenosi Science Alert.

Sa zvijezdom nam se posrećilo na više načina

Do sada smo u svemiru pronašli više od 5200 egzoplaneta (planeta izvan Sunčevog sistema), ali većinu njih zapravo nismo vidjeli u pravom smislu te riječi. Udaljene planete je jako teško uočiti jer su vrlo male te imaju slabu svjetlost u poređenju sa svojom zvijezdom.

Astronomi ih primarno pronalaze neizravnim metodama. Naime, ako se na zvijezdi primijeti pravilan i slab pad sjaja, to znači da između nje i nas prolazi neko tijelo, odnosno egzoplanet. Sa zvijezdom HR8799 nam se zapravo posrećilo na više načina.

Planeti koji orbitiraju oko nje dovoljno su veliki i udaljeni, a sam sistem je orijentiran na takav način da ako blokiramo svjetlost zvijezde (zato se HR8799 pojavljuje kao crni disk), možemo vidjeti svijetle tačkice, odnosno egzoplanete.

Prihvati notifikacije