Magazin

Čarolija Anđeoskog kolača: Skoro da je bez kalorija, a priprema se više nego lako

Ovaj jednostavan recept donosi čaroliju anđeoskog kolača u samo nekoliko koraka, stvarajući ukusnu i niskokaloričnu poslasticu.

FOTO: UNSPLASH/JORDANE MATHIEU
FOTO: UNSPLASH/JORDANE MATHIEU

Anđeoski kolač (Angel Food Cake), omiljena poslastica u SAD, nosi ime koje odražava njegovu lakoću, vazdušastost i belinu. Zbog svoje niske kalorijske vrednosti, odsustva holesterola i masti, ovaj kolač se često uklapa u različite dijete.

Vrijeme pripreme:

Oko 60 minuta

Sastojci:

12 belanaca na sobnoj temperaturi

1 šolja brašna

1/4 kašičice soli

1 kašičica praška za pecivo

1 šolja šećera

2 kašičice ekstrakta od vanile

Priprema:

1. Umutiti bjelanca dok ne postanu pena, a zatim postepeno dodavati šećer uz nastavak mućenja.

2. U posebnoj posudi, sjediniti brašno, so i prašak za pecivo. Postepeno dodavati ovu smjesu u umućena bjelanca, lagano mješajući.

3. Dodati ekstrakt vanile i nežno sjediniti smjesu.

4. Zagrijati rernu na 170 stepeni Celzijusa.

5. Smjesu pažljivo presuti u premazanu posudu za pečenje, po mogućstvu sa rupom u sredini (kao posuda za kuglof) kako bi se kolač ravnomjerno ispekao.

6. Peći u zagrijanoj rerni 30-40 minuta, ili dok kolač ne dobije blago žućkastu boju i blago se povuče sa zidova posude.

7. Nakon pečenja, izvaditi kolač iz rerne i ostaviti da se ohladi u kalupu.

8. Pažljivo izvaditi ohlađeni kolač iz kalupa.

9. Poslužiti kolač sa šlagom i svežim voćem po želji.