BiH

Bundestag žestoko osudio RS, pozvali na nove sankcije

Kako ambasador Arnaut navodi otvaranje pregovora sa BiH uživa široku podršku u Bundestagu.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Damir Arnaut je na svom Facebook najavio da će se danas u Bundestagu obratiti njemački kancelar Olaf Scholz, gdje će govoriti o otvaranja pregovora između BiH i EU.

Pročitajte još

Nakon obraćanja uslijedit će debata i glasanje o predloženoj rezoluciji.

Kako ambasador Arnaut navodi otvaranje pregovora sa BiH uživa široku podršku u Bundestagu.

Predložena Rezolucija je odlična! Posebno sam zadovoljan da je u Rezoluciju inkorporiran stav da se Njemačka, treba nastaviti odlučno suprotstavljati svakom etno-nacionalizmu i naporima koji ugrožavaju funkcionalnost i integritet države Bosne i Hercegovine, ističe Aranut te dodaje:

“A pogotovo sam ponosan što: Bundestag poziva na dalje sankcije, “u bliskoj koordinaciji sa SADi VB” protiv svih osoba, institucija i firmi koje dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak ili međunarodni subjektivitet BiH. Podržava ne samo Daytonski sporazum, već i sve reforme usvojene tokom njegove implementacije. Poziva na nastavak NJemačke učešća u misiji Althea.”

On naglašava da je izuzetno je bitno i što Bundestag ovom Rezolucijom, podržava civilno društvo i sve one koji odbacuju nacionalizam i korupciju.

– Stavlja fokus na Ustav BiH “zasnovan na demokratskim principima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”. Potencira da ustavne i izborne reforme trebaju ići u pravcu otklanjanja podjela. Osuđuje na najjači način “separatističke napore iz RS entiteta” i “zagovaranje izbornih prava koja jačaju etničke kriterije”, i što smatra da je to dvoje opasnost za BiH, napisao je Arnaut.

On je dodao da će danas i Danska dati zeleno svjetlo za BiH.

– Pravi posao za BiH nakon toga tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije, nikako drugačije, zaključuje Arnaut.