Svijet

Amerikanci danas uvode nezapamćene ekonomske sankcije!

Sjedinjene Države danas uvode sankcije za više od 500 ruskih pojedinaca i kompanija u akciji obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, kazao je zamjenik američkog ministra finansija Wally Adeyemo u intervjuu Reutersu.

FOTO: EPA-EFE/PETER KLAUNZER
FOTO: EPA-EFE/PETER KLAUNZER
Ilustracija

Akcija, poduzeta u partnerstvu s drugim zemljama, ciljat će na ruski vojno-industrijski kompleks i kompanije u trećim zemljama koje olakšavaju pristup Rusije robama koje ona želi, kaže Adeyemo, dok Washington nastoji da Rusiju pozove na odgovornost zbog rata i smrti opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog.

– Objavit ćemo stotine sankcija samo ovdje u Sjedinjenim Državama, ali je bitno odstupiti i upamtiti da ove akcije ne poduzima samo Amerika – kazao je Adeyemo.

Paket će biti posljednje od hiljada sankcija protiv Moskve koje su objavile Sjedinjene Države i njihovi saveznici nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, u kojoj su ubijeni deseci hiljada ljudi i uništeni gradovi.

Pročitajte još

Nove kazne dolaze u trenutku kada SAD i njihovi saveznici žele da održe pritisak na Rusiju, uprkos sumnjama da li će američki Kongres odobriti dodatnu vojnu pomoć Kijevu.

Administracija predsjednika Joea Bidena iscrpila je novac koji je prethodno odobren za Ukrajinu, a zahtjev za dodatnim sredstvima čeka u Zastupničkom domu pod kontrolom republikanaca.

– Sankcije i kontrola izvoza usmjerene su na usporavanje Rusije, što joj otežava borbu u ratu po izboru u Ukrajini – kazao je Adeyemo.

– Na kraju, međutim, kako bi ubrzao Ukrajinu, kako bi joj dao mogućnost da se brani, Kongres mora djelovati kako bi Ukrajini dao resurse koji su joj potrebni i oružje koje joj je potrebno – kazao je on.

Stručnjaci upozoravaju da sankcije nisu dovoljne da zaustave napade Moskve.

– Ono što Kongres uradi kako bi Ukrajini dodijelio dodatnu vojnu pomoć bit će bitno, daleko bitnije od bilo čega drugog što bi mogli učiniti na frontu sankcija – kazao je Peter Harrell, bivši zvaničnik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ministarstvo finansija u decembru je saopćilo da je ruska ekonomija pogođena sankcijama i da je umanjena za 2,1 posto u 2022.

Ruska ekonomija za više od pet posto se umanjila nego što se ranije predviđalo, kaže Rachel Lyngas, glavni ekonomista za sankcije, na websiteu ministarstva finansija.

Ipak, ruska ekonomija ima rezultate iznad očekivanja, a Međunarodni monetarni fond je u januaru prognozirao rast BDP-a od 2,6 posto za 2024. povećanje od 1,5 procentnih poena u odnosu na oktobarsku procjenu – nakon solidnih tri posto rasta u 2023.godini.

Ipak, glasnogovornica MMF-a Julie Kozack kazala je kako je “jasno da je Rusija sada u ratnoj ekonomiji”, s vojnim izdacima koji podstiču proizvodnju oružja, državnim socijalnim transferima koji podupiru potrošnju i inflacijom koja raste, uprkos padu na drugim mjestima, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije