Magazin

Budite kreativni! Detalji koji će od obične sobe napraviti fantastičnu

Da li ste nekada, sjedeći u svojoj omiljenoj fotelji, pogledali po prostoriji i pomislili da u njoj nešto fali, a da ne možete trenutno odrediti šta? Ako je odgovor potvrdan, saznajte na kojih to pet načina, od dobre prostorije, možete napraviti fantastičnu.

FOTO:  SHUTTERSTOCK.COM
FOTO: SHUTTERSTOCK.COM
Ilustracija

Pronađite odgovarajući tepih

Ne postoji ništa osim efektnog tepiha što bi bolje moglo da uklopi sve detalje u prostoriji u jednu cijelinu. Odgovarajući tepih može pomoći da se naglasi određena boja, doda tekstura ili spoje, inače nespojivi, elementi.

Tepih će uspostaviti ravnotežu ostalih elemenata u prostoriji. Da li je soba prešarena? Potražite tepih sa neutralnim tonovima. Međutim, ukoliko je soba puna glatkih, sjajnih površina, nabavite tepih sa teksturom, jer će on “razbiti“ monotoniju i unijeti svježinu u vaš dom.

FOTO: UREDJENJE-DOMA.COM
FOTO: UREDJENJE-DOMA.COM

Kućne biljke

Uvijek je “oku milo“ kada je prostor ispunjen detaljima iz prirode. Jednostavno, tada se osjećate ispunjeno i slobodno. Nabavite kućne biljke koje će u vaš dom unijeti boju i svježinu.  Takođe, ne zanemarujte i činjenicu da će vazduh u njemu biti mnogo čistiji, a vaše tijelo, zdravije.

Unesite dašak umjetnosti

Nijedna prostorija ne može biti potpuna bez daška umjetnosti u njoj. Greška koju većina ljudi čini pri izboru umjetničkih djela je ta što ne biraju dovoljno velike i efektne komade. Pogledajte prostor u svom domu. Ako slika na zidu izgleda kao da ne pripadu tu ili je namještaj jednostavno “proguta“, to je vjerovatno zato što je premalena.

FOTO: PINTEREST
FOTO: PINTEREST

Primjera radi, pokušajte da duž cijelog zida zakačite slike (različitih dimenzija i motiva) i sigurno ćete biti oduševljeni modernim izgledom svog doma.

Osvjetljenje

Svjetiljke (lampe, lusteri i plafonjerke) važni su da biste kvalitetno osvijetlili prostoriju, ali  i zbog toga što pravo osvjetljenje može učiniti da prostoriju vidite na potpuno drugačiji način.

“Svemoguća” tkanina

Tkanina je ono što sobu čini toplom, ugodnom i privlačnom. Jastuci zanimljivih tekstura, mekane deke i efektne zavjese daće posebnu notu vašem domu.

Ako na prozorima trenutno imate samo roletne, čak i najobičnije zavjese će prostor učiniti ugodnijim i potpunijim. Iskoristite jastuke i prekrivače da biste upotpunili izgled vašeg doma. Nedostaje vam boje? Malo teksture? Sjaja? Dodajte par jastuka i problem je riješen.

Autor: minimagazin.info

Prihvati notifikacije