BiH

Borovčanin osuđen na zatvor: Nezakonito OMOGUĆIO KĆERKI da umjesto za 55.000 stan kupi za 18.000 KM

Vrhovni sud Republike Srpske preinačio je presudu sudiji Draganu Borovčaninu (71), nekadašnjem v.d. predsjedniku Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, i osudio ga na 8 mjeseci zatvora jer je nezakonitom odlukom omogućio kćerki da za 18.381KM kupi stan, vrijedan 55.145KM.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci Dragan Borovčanin je bio osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog krivičnog djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca. Njegova odbrana je na tu odluku uložila žalbu koju je Vrhovni sud Republike Srpske djelimično uvažio.

– Žalba odbrane djelimično je uvažena i preinačena je odluka u dijelu koji se odnosi na kaznu, koja je sa 16 mjeseci smanjena na 8 mjeseci zatvora – rekla je za ATV sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović.

U optužnici se navodilo da se radilo o stanu od 40,65 kvadrata koji se nalazi u Istočnom Novom Sarajevu. Stan je bio u vlasništvu firme ”Rankom-inžinjering” iz Bijeljine koji je, na osnovu rješenja o izvršenju, firma ”Željeznica” doo Istočna Ilidža putem suda tražila radi namirenja duga.

– Borovčanin je 7. avgusta 2020. godine postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu u izvršnom postupku, u nameri da svojoj kćerki pribavi korist i omogući joj kupovinu jednosobnog stana koji je bio predmet izvršenja, za trećinu tržišne vrijednosti kćerki prodao predmetnu nepokretnost – saopštilo je ranije Republičko tužilaštvo.

Tužilaštvo je navodilo da je Borovčanin time direktno prekršio odredbu 88. Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti, koja je predmet izvršenja, ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, kao ni njihov supružnik, ukoliko nije suvlasnik, i s njima povezane osobe (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici) izvršenik i njegov supružnik, niti osoba koja po zakonu ne može steći nepokretnost koja je predmet izvršenja.

– Donošenjem nezakonite odluke o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti, na drugom ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji, proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki pribavi korist na način da joj omogući da stan koji je procijenjen na iznos od 55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM – navodilo je tužilaštvo.

Nakon što je B. Đ. uplatila cjelokupan iznos cijene, Borovčanin je 1. septembra 2020. godine donio nezakonito rješenje o dosudi kojom je stan prodao svojoj kćerki. Potom je naložio Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) u Istočnom Novom Sarajevu da izvrši upis prava vlasništva nad stanom u korist kupca sa 1/1 dijela. Na osnovu toga RUGIP je dozvolio upis prava svojine u korist B.Đ., ali je 5. februara 2021. to rješenje poništeno i određeno je ponavljanje postupka. Naime, u međuvremenu je utvrđeno da je 2010. godine ”Rankom-inžinjering” stan prodao licu M. G.

Osuđeni Borovčanin kao sudija je radio više od 20 godina. U karijeri je radio u Osnovnom sudu u Sokocu.

Opštinskom sudu u Sarajevu, te kao advokat. Za v.d. predsjednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu imenovan je u junu 2019. godine.