Svijet

Britanska premijerka Liz Truss: Moramo okončati rusku invaziju i to jednom i zauvijek

Britanska premijerka Liz Truss će na summitu UN-a obećati da će sljedeće godine vojna pomoć Ukrajini biti na razini dosadašnjih 2.3 milijarde funti (oko 2.6 milijardi eura) ili će čak i premašiti taj iznos, pokazujući da želi dodatno osnažiti svoju potporu Kijevu nakon ruske invazije.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Ona će na Općoj skupštini UN-a pozvati čelnike da pomognu da se smanji ruski energetski stisak na Europu.

Truss se uputila u New York samo nekoliko sati nakon pogreba kraljice Elizabete II. označivši brzi povratak britanskoj politici koja je zbog razdoblja žalovanja nakratko pauzirala, piše index.hr.

Truss će se u New Yorku u srijedu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ponoviti svoju potporu Ukrajini.

-Ovo je moja poruka narodu Ukrajine: Ujedinjeno Kraljevstvo će i dalje biti uz vas. Vaša sigurnost je naša sigurnost – rekla je u priopćenju uoči govora na samitu u četvrtak, dodavši da treba stati na kraj ovisnosti o ruskim energentima.

-Moramo surađivati i to okončati jednom i zauvijek – rekla je Truss.

Britanija je drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini.

Drugi zadatak nove britanske premijerke je presložiti tzv. posebne odnose sa SAD-om koji su došli na kušnju nakon Brexita i odluke Londona o jednostranoj promjeni protokola o Sjevernoj Irskoj.

No, kako je kazala, Truss ne očekuje da će na skorašnjem susretu s Bidenom razgovarati i o trgovinskom sporazumu sa SAD-om.

Prihvati notifikacije