Kultura

BRAVO: Predstava "Što na podu spavaš" apsolutni pobjednik 18. "Joakimfesta" u Kragujevcu

Na posljednjoj takmičarskoj večeri Međunarodnog pozorišnog festivala sinoć je u Kragujevcu izvedena dramska predstava "Što na podu spavaš", koja je apsolutni pobjednik 18. "Joakimfesta".

FOTO: NPS
FOTO: NPS

Žiri 18. “Joakimfesta” radio je u sastavu Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelena Žugić, prvakinja Dramskog teatra iz Skoplja i Željko Hubač, dramaturg (predsjednik žirija), a donio je jednoglasnu odluku da Grand Prix festivala za najbolju predstavu dobije koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS “Što na podu spavaš”, nastala prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića.

U predstavi igraju Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

Dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimska rješenja uradila je Marita Čopo, autorica muzike je Irena Popović Dragović, dok je saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Prema ocjeni žirija, predstava “Što na podu spavaš” je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikovana predstava, sa tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednom od najboljih rezultata regionalnog teatarskog života u prethodnom periodu, a reditelja Kokana Mladenovića stavlja u fokus kao autora, što žiri tog festivala ima potrebu da istakne, dodjeljujući mu Specijalnu nagradu Grada Kragujevca za režiju predstave “Što na podu spavaš”.

Žiri publike 18. međunarodnog pozorišnog festivala “Joakimfest” u sastavu Slavica Matović, Bogdan Živanović i Dušan Matović dodijelila je Nagradu žirija publike za najbolju predstavu festivala predstavi “Što na podu spavaš”, dok je specijalna nagrada Grada Kragujevca dodijeljena Kokanu Mladenoviću, reditelju predstave “Što na podu spavaš“.

Na 18. “Joakimfestu”, koji je održan od 10. do 17. oktobra, u selekciji dr. Miroslava Radonjića nastupilo je šest takmičarskih predstava iz Srbije, Hrvatske, BiH – pod sloganom “Iluzije u ogledalu stvarnosti”. Od osnivanja Međunarodnog pozorišnog festivala u Kragujevcu, čiji je osnivač reditelj Dragan Jakovljević, do danas, na “Joakimfestu” je izvedeno više od 150 predstava iz 25 zemalja svijeta u kojima je sudjelovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca – saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.