Kultura

Bajrović ne zaboravlja teatarskog velikana: "Predstava koju igram posvećujem je sjećanju na Suleta..."

Na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo sjajna predstava "Balkanski špijun".

FOTO: FB / IZUDIN BAJROVIĆ
FOTO: FB / IZUDIN BAJROVIĆ

Izudin Bajrović, neprocjenjivi interpretator i nositelj blaga žive riječi, poznati bh. glumac i profesor sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu jedan je od rijetkih poštovalaca lika i djela Sulejmana Kupusovića koji osjeća kako se itekako primijeti da baš Sule, kako ga od milja zove, nedostaje u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Izudin Bajrović i Sulejman Kupusović radili su zajedno na 13 predstava.

“Igramo predstavu Balkanski špijun u Sarajevu, nastalu po sjajnom tekstu Dušana Kovačevića, a u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića. 29.11 će biti ravno 11 godina od premijernog izvodjenja. Bila je to zadnja Sulejmanova režija u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U međuvremenu, mnogo predstava je nastalo i nestalo, a ona se još drži. Doduše, ja se malo lošije držim nego prije 11 godina, ali ćemo izgurati. Treba poštovati predstave koje toliko traju, a stalno su mlade. Ja ću je posvetiti sjećanju na Suleta“, napisao je emotivno Bajrović na svom Facebook profilu.

Višestruko nagrađivana dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) “Balkanski špijun u Sarajevu” autora Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji uvaženog pozorišnog reditelja Sulejmana Kupusovića kad god igra, svaki put je puno pozorište, a do karte je gotovo nemoguće doći.