BiH

Dramatična situacija: U pojedinim područjima Drina se izlila iz korita. Očekuje se novi rast vodostaja

Obilne padavine uslovile su povećanje vodostaja na svim vodotokovima u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

FOTO: FENA
FOTO: FENA
Ilustracija

Vodostaj rijeke Drine izmjeren na HS Goražde jutros u 7.00 sati iznosio je 215 centimetara sa tendencijom rasta. Vodostaj rijeke Prače iznosio je 152 centimetra i trenutno je stabilan.

Vodostaj Koline izmjeren jutros 7.30 sati iznosio je 119 centimetara.

Prema podacima Kantonalnog Operativnog centra, na području Grada Goražda rijeka Drina se izlila iz korita u mjesnim zajednicama Osanica, Vranići, Sadba, Mravinjac, Zupčići, i Goražde II. Uglavnom je plavila priobalje, izletišta, šetališta, poljoprivredno zemljište, puteve i kao i vikend objekte koji su građeni u blizini obala rijeke Drine.

I na području Općine Foča u FbiH vodostaji Drine, Koline i Kosovske rijeke su usljed kišnih padavina blago povećani. U ovom dijelu BPK rijeka Drina izlila iz korita na lokalitetu turističkog naselja „Ada“ i poplavila lokalni put Cvilin – Kožetin u dužini od 120 metara.

Pročitajte još

U naselju Ustikolina poplavom je zahvaćen otvoreni bazen u vlasništvu „BAŠA“d.o.o Ustikolina koji se nalazi na ušću rijeka Drine i Koline.

Na području općine Pale u FBiH nisu zabilježene pojave opasnosti od prirodnih i drugih nesreća koje bi ugrožavale ljude i materijalna dobra. Kiša koja je padala tokom protekle noći nije uzrokovala veće probleme. Vodostaj rijeke Prače i njenih pritoka u odnosu na protekli dan ima tendenciju opadanja te trenutno nema opasnosti od izlijevanja.

Kantonalni operativni centar je u stalnom kontaktu sa dispečerom na HE „Piva“ Mratinje. Prema njihovim informacijama od jutros do 15.00 sati ispuštat će 90 m3 u sekundi, a od 15.00 sati 150 m3 u sekundi, tako da se u popodnevnim satima očekuje blagi porast vodostaja rijeke Drine.

Iz HE „Piva“ Mratinje obavijestili su KOC BPK da je nivo akumulacije u jezeru trenutno 4,5 metara od I stepena pripravnosti tako da trenutno ima dovoljno prostora za akumulaciju vode.

Pet domaćinstava u selu Lukovice kod Gacka od jučer je potpuno odsječeno od putne komunikacije jer se zbog padavina izlila voda iz pećine i blokirala put između dva zaseoka.

Voda je preplavila jedini prilazni put, a mještani da bi stigli do Gacka, moraju pješačiti šumskim putem oko tri kilometra ili jezero nastalo izlivanjem preći čamcem.

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežno je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH.

Prihvati notifikacije