Svijet

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Zemlje članice Evropske unije moraju poslati svoje proturaketne sisteme da ojačaju ukrajinsku protuzračnu odbranu dok Rusija napada njene gradove, izjavio je u četvrtak šef evropske diplomatije Josep Borell, upozoravajući da se Evropa ne može samo osloniti na Sjedinjene Države da pomognu Kijevu.

Borrell
FOTO: ANADOLIJA

Više od dvije godine nakon potpune invazije Rusije, Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, s vitalnim finansiranjem iz SAD-a koje mjesecima blokiraju republikanci u Kongresu, a EU nije isporučila dovoljno municije na vrijeme.

Imamo Patriote, imamo proturaketne sisteme. Moramo ih (izvući) iz naših kasarni u kojima se nalaze za svaki slučaj, i poslati ih u Ukrajinu gdje bjesni rat – kazao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova Grupe sedam (G7) na otoku Capriju.

U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen. I nijedna zemlja ne može da se bori bez struje u kućama, u fabrikama, na mreži, za sve – dodao je.

Ukrajinska protuzračna odbrana ključno je pitanje za ministre okupljene u Italiji, nakon apela Njemačke u srijedu Evropskoj uniji i NATO-u da učine više da pomognu Kijevu.

Siguran sam da ćemo to učiniti, ali moramo brzo da završimo – rekao je Borrell, dodajući da žali što “unutrašnja politika” u SAD odgađa prijeko potreban paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 60,84 milijardi dolara.

Ne možemo se osloniti samo na SAD. Moramo preuzeti (sopstvenu) odgovornost i prestati govoriti: “Oh, SAD će učiniti” – kazao je šef evropske diplomatije, prenosi Reuters.