Politika

Borenović: Postoji dio političara koji ne žele da se ovdje iskorijeni korupcija

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Komisije za borbu protiv korupcije i kleptokratije Parlamentarne skupštine BiH, zajedno sa članovima komisije Nenadom Grkovićem i Erminom Salkičević-Dizdarević, sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Prenio sam predstavnicima Misije MMF-a da postoji dio političkih struktura koje su dugo na vlasti i koje ne žele da se ovdje iskorijeni korupcija, što je najveći izazov BiH, kako Republike Srpske, tako i FBiH, izazov i za Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale građane. Od strane predstavnika MMF-a nam je jasno rečeno da će, ako se ne usvoji zakon o sprečavanju pranja novca, izvještaj monitoringa Moneyval komiteta dovesti do toga da ćemo biti na listi zemalja u koje nije poželjno investirati, koja ima poteškoća sa razvojem i u kojoj ne postoji spremnost za se suzbija korupcij”, rekao je Borenović nakon sastanka.

Istakao je da, u tom slučaju, možemo očekivati vrlo konkretne i direktne posljedice. “U tom slučaju može doći do pada investicija, smanjenja stope rasta BDP-a, poteškoća u korištenju bankarskih usluga, smanjenja razvojnih potencijala, što bi dovelo do pada životnog standarda”, rekao je Borenović.

Naveo je da institucije ne rade svoj posao efikasno, te da nema implementacije međunarodnih standarda kada je u pitanju borba protiv korupcije, što je preduslov za razvoj.

“Pored toga što dio vladajućih političkih struktura nema nikakvu želju, niti volju da se bori protiv korupcije, dodatni problem je što u najvećem broju relevantnih institucija nema odlučnosti i hrabrosti da se bori protiv ove najveće pošasti u našem društvu”, istakao je Borenović.

Prihvati notifikacije