Politika

PDP produžava mandat Borenoviću do poslije lokalnih izbora

U Banjaluci je počeo 10. Sabor PDP-a na kojem najavljuju potvrđivanje svojih izvornih principa.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Aktuelni predsjednik Branislav Borenović kaže da je RS danas prezadužena bez vladavine prava, u kojoj pojedinci zloupotrebljavaju institucije.

PDP danas bira novi Glavni odbor, Statutarnu komisiju, Nadzorni odbor, Satut partije, a najavljuju i donošenje Rezolucije “RS na prvom mjestu”.

Nakon Sabora biće održana i prva konstitutivna sjednica novog glavnog odbora.

Statutom je predviđeno da ako se ne izabere novi predsjednik nakon isteka mandata, starom bude produžen mandat na godinu dana, što se najavljuje za danas.

“Mladen Ivanić nakon 16 godina nije se kandidovao za novog predsjednika, otvorio je tada prostor za mlađe generacije, pripadam joj i ja, otvaram vrata mladima… neki nisu bili dovoljno strpljivi…“, rekao je Borenović, te odgovorio da li je nestrpljiva bila Jelena Trivić:

“Svaki odlazak se osjeti. To se dešava. Prebrodili smo jedan izazov, otišao jedan poslanik, jedan potpredsjednik, 10-ak odsto članova Glavnog odbora. To dokazuje da je PDP ostao čvrst i otvara prostor za nove ljude i ideje”.

Borenović kaže da opozicija ima odgovornost da prevaziđe prepreke, da bi RS bila razvijena, stabilna, da bude zaposlena, a ne izolovana. Očekuje mudre odluke i opozicioni pragmatizam.

Počasni predsjednik i osnivač PDP Mladen Ivanić iskazao je zadovoljstvo što se njegova ideja o partiji stara 24 godine održala, ali i što je stranka podmlađivana novim ljudima.

“Ozbiljni izazovi stoje pred RS, institucijama u RS treba vratiti snagu. Nije mi bilo drago sto je gđa Trivić izašla. PDP i dalje ima snagu, prisustvo, otvorenost”, rekao je Ivanić.

Pitali smo ga i o geostrateškim prilikama u svijetu, prvenstveno u Evropi:

“Evidentno je da će pobjeda gdina Fica stvoriti novi ambijent u EU, te da neće jedino Orban biti protiv finansiranja rata u Ukrajini“, kaže Ivanić.

“Kad se slonovi tuku obično trava strada, ne trebamo dozvoliti da se veliki preko nas tuku”, zaključuje Ivanić.

Prihvati notifikacije