BiH

Borenović od EU traži odgovor: Da li je BiH uvela sankcije Rusiji, a ako jeste, koje tačno?

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, putem Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini uputio je pismo visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepu Borrellu i izvršnoj direktorici Evropske službe za vanjske poslove za Evropu Angelini Eichhorst, u kojem navodi da je jako važno da se dostave precizne informacije da li se BiH pridružila sankcijama EU protiv Rusije i kojim tačno.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Kao lider parlamentarne stranke, ali i kao poslanik izabran od naroda, poštujući evropske i demokratske principe transparentnosti i istine, osjećam dužnost da se zainteresovanoj javnosti pruže tačni i jasni odgovore na pitanja od općeg značaja. Budući da je članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović demantovala javne izjave iz EU i navela da se BiH nije pridružila sankcijama Evropske unije protiv Ruske Federacije, očekujem od vas precizne podatke da li je Bosna i Hercegovina pristupila bilo kojoj deklaraciji ili drugim mjerama EU protiv Rusije i kojim tačno”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Borenović podsjeća da je isto pitanje uputio i Vijeću ministara BiH:

“Kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH već devet mjeseci ne mogu da dobijem odgovor na ovo pitanje od Vijeća ministara. Svakako da ću pitanje ponoviti domaćim institucijama, ali očekujem precizan odgovor i od najviših zvaničnika EU. Vrijeme je da konačno dobijemo jasan i tačan odgovor”, poručio je Borenović.

Prihvati notifikacije