Politika

Borenović najavio: PDP će glasati protiv predloženog sastava Vijeća ministara BiH

Glavni odbor PDP-a podržao je danas sve dalje aktivnosti partije i rukovodstva da se pravno osporava rezultat za predsjednika RS.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Izjavio je ovo nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a lider te stranke Branislav Borenović, piše Srpskainfo.

Ističe da je na sjednici analizirano sve što se dešavalo tokom i poslije izbora, “koji su obilovali brojnim neregularnostima, nepravilnostima i izbornim krađama”.

– Glavni odbor dao je podršku zaključcima Predsjedništva stranke da ne prihvatamo rezultate za predsjednika RS koji su provedeni uz sistemski organizovane krađe, čime je narušen integritet izbora i zakonitost procesa – tvrdi Borenović.

Podsjeća da je kontrolnim brojanjem rezultata za predsjednika RS utvrđeno da je 70.012 glasova zloupotrijebljeno, nestalo, pogrešno evidentirano ili su na neki drugi način kompromitovani.

– Tu se radi o razlici između kontrolisanog i ukupno zaduženog materijala od 9.326 glasačkih listića, 9.380 glasačkih listića s obilježenim dva ili više kandidata, 7.695 neiskorištenih glasačkih listića koji nedostaju iz 28 vreća, 4.608 glasova koji nedostaju sa 13 biračkih mjesta, čak 9.443 osobe koje su glasale uz pomoć drugog lica.

Uz ostale nevažeće listiće po drugim osnovima, dođe se do broja od preko 70.000 glasova – naveo je Borenović.

Dodao je da Glavni odbor PDP-a očekuje da domaće pravosuđe pokrene istražne radnje, te ispita sve krađe i prevare koje su se desile na izborima i na bazi kojih je PDP podnio krivične prijave pravosudnim institucijama.

Borenović kaže da su pokrenute aktivnosti za organizaciju Sabora PDP-a, koji se treba održati tokom ove godine.

– Započeli smo pripreme za organizaciju Sabora. Na sljedećoj sjednici Glavnog odbora će biti definisani svi detalji vezano za saborske dokumente, sazivanje, karakter i održavanje Sabora – naveo je Borenović.

Podsjeća da je posljednji Sabor održan u novembru 2019. godine i da postoji statutarna odredba na kojoj je lično insistirao, a to je da jedan predsjednik tu dužnost ne može obavljati više od dva uzastopna mandata.

Zaključak Glavnog odbora je i da se nastavlja snažno opoziciono djelovanje i u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Glasat ćemo protiv predloženog saziva Vijeća ministara, jer je to saziv koji je isključivo formiran zarad podjele plijena, a ne na osnovu drugih kriterija.

Ništa nas više ne može iznenaditi kada je u pitanju režim i nemamo nikakva očekivanja od njih, da će bilo šta konkretno i dobro napraviti.

Ovo je jedna grupacija ljudi koja je tu da arči plijen, nema tu ideologije, nema tu interesa RS, nego se radi samo o stranačkim i ličnim interesima – zaključio je Borenović.

Prihvati notifikacije