BiH

Blinken čestitao Dan državnosti: SAD ostaje prijatelj svim ljudima u BiH

Američki državni sekretar Antony Blinken uputio je u ime Sjedinjenih Američkih Država (SAD) građanima Bosne i Hercegovine čestitiku povodom 25. novembra, Dana državnosti.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Poručio je da je SAD već tri decenije u kontinuitetu partner BiH i ostaje čvrsto opredijeljen za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH.

“Nastavićemo raditi s institucijama Bosne i Hercegovine na unapređenju reformi koje su neophodne kako bismo osigurali zasluženo mjesto vaše zemlje u euroatlantskoj zajednici naroda, i nastavićemo smatrati odgovornim one pojedince i institucije koji ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i sigurnost”, rekao je Blinken.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države ostaju “prijatelj i partner svim ljudima u Bosni i Hercegovini, Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim građanima.”

“Ostajemo nepokolebljivi u našoj opredijeljenosti da pomognemo građanima zemlje da izgrade mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sebe, svoju djecu i buduće generacije”, rekao je Blinken.