Svijet

Američki državni sekretar Antony Blinken čestitao Dan državnosti BiH

Njegovu čestitka je objavljena na stranici američkog State Departmenta.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Američki državni sekretar Antony Blinken čestitao je građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti, te naveo da će SAD nastaviti pomogati BiH u njenoj euroatlantkoj integraciji i “držati odgovornima one pojedince i institucije koji ugrožavaju stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine”.

Njegovu čestitka je objavljena na stranici američkog State Departmenta.

“U ime Sjedinjenih Američkih Država čestitam građanima Bosne i Hercegovine na obilježavanju Dana državnosti. Sjedinjene Američke Države su vaš trajni partner više od tri decenije i ostaju čvrsto opredijeljene za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo raditi s institucijama Bosne i Hercegovine na unaprjeđenju reformi koje su neophodne kako bismo osigurali zasluženo mjesto vaše zemlje u euroatlantskoj zajednici naroda, i nastavit ćemo držati odgovornima one pojedince i institucije koji ugrožavaju stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države ostaju prijatelj i partner svim ljudima u Bosni i Hercegovini – Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim građanima – i nepokolebljivi smo u našoj opredijeljenosti da pomognemo građanima zemlje da izgrade mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za sebe, svoju djecu i buduće generacije“, stoji u čestitci.