Svijet

Blinken: SAD razmatraju mogućnost slanja dodatne pomoći Izraelu

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da SAD razmatra dodatne zahtjeve za pomoć koje su uputili Izraelci i da bi kasnije u nedjelju moglo doći do razvoja događaja na tom planu.

Antony Blinken
FOTO: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

On je rekao da je “smjer predsjednika Joee Bidene bio siguran da Izraelu pružimo sve što mu je potrebno u ovom trenutku da se nosi s napadima Hamasa”, prenosi agencija AP.

Blinken, koji je u nedjelju dao intervju za više američkih televizijskih emisija, također je govorio o tome kako je napad Hamasa mogao biti dijelom motiviran da izbaci iz kolosijeka novi diplomatski sporazum između Izraela i Saudijske Arabije.

-Nije iznenađenje da su oni koji su protivne razgovorima, oni koji su protiv normalizacije odnosa Izraela sa svojim susjedima i zemljama izvan regije Hamas, Hezbollah i Iran. I stoga je sasvim moguće da je jedan od motiva za ovaj napad bio pokušaj ometanja ovih napora da se unaprijedi normalizacija – kazao je Blinken.

Naveo je da je Washington vidio izvještaje da su Amerikanci nestali ili ubijeni i “radimo prekovremeno kako bismo to potvrdili”.