Svijet

Bivši ruski predsjednik: Slanje teškog naoružanja u Ukrajinu ima za cilj uništenje Rusije

Slanje teškog naoružanja u Ukrajinu iz zapadnih zemalja ima za cilj uništenje Rusije, izjavio je u nedjelju bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, aktuelni zamjenik predsjednika Vijeća za sigurnost Rusije, javlja Anadolija.

FOTO: EPA/KYRRE LIEN NORWAY OUT
FOTO: EPA/KYRRE LIEN NORWAY OUT

“Sastanak u Ramsteinu (zračna baza u Njemačkoj) i dodjela teškog naoružanja Kijevu ne ostavljaju nikakvu sumnju da će naši neprijatelji u nedogled pokušavati da nas iscrpe, ili bolje rečeno, unište. I imaju dovoljno oružja. Ako bude potrebno, počeće sa proizvodnjom novih. Dakle, nema potrebe za iluzijama”, rekao je Medvedev na Telegramu.

Pročitajte još

On je rekao da je zaključak koji se iz ovoga može izvući, taj da će SAD i njegovi saveznici formirati novi vojni savez u slučaju dugotrajnog sukoba.

“Ovo se uvijek dešavalo u istoriji čovječanstva tokom dugih ratova. A onda će SAD konačno baciti staru Evropu i ostatke nesretnih Ukrajinaca, a svijet će opet doći u stanje ravnoteže. Osim ako, naravno, ne bude prekasno”, rekao je Medvedev.

Oko 50 ministara odbrane i visokih zvaničnika zapadnih zemalja prisustvovalo je u petak sastanku ukrajinske kontakt grupe za odbranu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, gdje su saveznici Kijeva obećali dalju vojnu podršku zaraćenoj zemlji, ali nisu uspjeli izgladiti podjele u slanju borbenih tenkova.

Prihvati notifikacije