Svijet

Medvedev: "Fabrike rade danonoćno"

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da fabrike namjenske industrije u zemlji rade danonoćno kako bi ispunile eksponencijalno povećanje odbrambene potražnje, izrugujući se ideji da moskovskim snagama u Ukrajini ponestaje projektila.

FOTO: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK
FOTO: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK

Medvedev je rekao da je Moskva povećala vojnu proizvodnju “za desetine puta” u nekim fabrikama i da pomno proučava oružje korišteno na područjima pod ruskom kontrolom sa ukrajinske strane u pokušaju da stekne prednost.

Rusija je prošle godine povećala proizvodnju za odbrambene snage, pošto su njene snage spalile ogromne količine municije u Ukrajini i uništile ili zarobile hiljade oklopnih vozila, javlja Reuters.

Vodeći zapadni think-tank rekao je prošle sedmice da je Rusija izgubila oko polovine svojih najmodernijih tenkova i da se bori da ih zamijeni. Ukrajinski i zapadni zvaničnici rekli su da Moskvi ponestaje nekih vrsta projektila i da sankcije Zapada ometaju njenu sposobnost da dopuni svoje zalihe vođenog oružja koje se oslanja na uvezene mikročipove.

Medvedev je zamjenik predsjednika Vjeća sigurnosti Rusije i u decembru je imenovan za zamjenika predsjednika Vladimira Putina u Vojno-industrijskoj komisiji koja nadgleda odbrambenu industriju.

Prihvati notifikacije