Svijet

"Rusija ima pravo da koristi i nuklearno oružje ako se pokuša ponovno preuzeti Krim"

Pokušaj ponovnog preuzimanja Krima Rusija će smatrati prijetnjom postojanju države koja joj daje pravo da koristi bilo koju vrstu oružja, uključujući nuklearni arsenal, izjavio je zamjenik šefa ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Odgovarajući na pitanja korisnika ruske društvene mreže VK, Medvedev je rekao da bez pomoći NATO-a režim u Kijevu ne bi postojao nedjelju dana.

“Ako govorimo o nekim ozbiljnim stvarima u vezi sa pokušajem povratka Krima, o tome sam rekao i pisao, sasvim je očigledno da je to osnova za upotrebu svih sredstava zaštite, uključujući i ona predviđena osnovama doktrina nuklearnog odvraćanja. Pokušaj otkidanja dijela države znači zadiranje u postojanje same države. Sasvim je očigledno da postoje razlozi za upotrebu bilo koje vrste oružja. Nadam se da naši prijatelji preko okeana to razumiju”, naveo je on.

Na pitanje da uporedi rusku i američku vojsku, Medvedev je rekao da je to moguće samo u toku vojnog sukoba.

Dodao je da nije ispravno reći da je američka vojska najjača, a ruska druga najjača sila na svijetu, jer ako se sukobe, neće biti pobjednika, sukob će se neminovno pretvoriti u nuklearni rat, a obje zemlje imaju sposobnosti da izvedu napad čije su posljedice strašne.

“Reći ću samo jedno, što je već očigledno. Ruska Federacija nije u ratu sa Ukrajinom, naša zemlja je u ratu sa 3,6 miliona predstavnika NATO vojske. Rusija se bori sa populacijom od 800 miliona ljudi, koja snabdijeva opremom, oružjem i novcem režim u Kijevu”, dodao je Medvedev.

Dodao je i da će pokušaji da se reformiše Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i da se stalnim članovima oduzme pravo veta, dovesti do kraja te organizacije.

Prihvati notifikacije