Sarajevo

Bistrička stanica u konkurenciji za najbolju fasadu Evrope

Bistrička stanica, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i objekt od kulturno-historijskog značaja za Sarajevo, takmiči se za prestižnu nagradu 'LifeChallenge'.

FOTO: BISTRIČKA STANICA
FOTO: BISTRIČKA STANICA

Finalni događaj, na kojem će biti proglašene najbolje Baumit fasade Evrope, bit će održan 23. maja u Ljubljani.

Početkom februara je počelo glasanje putem interneta iz cijele Evrope. Objekat s najviše glasova osvojit će titulu pobjednika publike, a stručni žiri, kojeg čine renomirani evropski arhitekti, odabrat će pobjednike kategorija i konačnog nosioca „LifeChallenge“ titule.

Objekti širom Evrope takmiče se u šest kategorija: Porodična kuća, Stambena zgrada, Javni objekat, Termička sanacija, Specijalna struktura, i Historijska sanacija u kojoj je i zgrada željezničke stanice Bistrik.

Iz BiH na takmičenju učestvuje još sedam objekata. U kategoriji Porodična kuća je Kuća Arifagić (Kozarac), Stambena zgrada Winter park (Bjelašnica) i Vile Smuk (Bjelašnica), u kategoriji Javni objekt su Kalima Resort (Mostar) i Hotel Nomad (Bjelašnica), Termička sanacija Studentski dom (Sarajevo), dok je u kategoriji Historijska sanacija Željeznička stanica Bistrik (Sarajevo).

Prihvati notifikacije