Retrovizor

Bio je najveći pjevač svih vremena, a njegove zadnje riječi pamte se i 33 godine nakon

Na današnji dan rođen je čovjek kojeg smatraju najboljim pjevačem svih vremena. Freddie Mercury.

FOTO: EVENING STANDARD / PA ARCHIVE
FOTO: EVENING STANDARD / PA ARCHIVE

Rođen je 5. septembra 1946. godine u Tanzaniji pod imenom Farrokh Bulsara. Pohađao je englesku školu u Indiji, gdje je uzimao i lekcije iz sviranja klavira. U istoj školi je i dobio ime Freddie, što je njegova porodica prihvatila. S 18 godina došao je u Veliku Britaniju i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn.

U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona 1971. godine konačno je osnovan bend koji je obilježio historiju muzike – Queen.

“Ja sam predložio ime Queen. Iako sam bio svjestan homoseksualne konotacije, zvučalo je veličanstveno i kraljevski. Uz to, znali smo da će naša glazba biti jača od imena i publiku smo željeli privući tako da ih istodobno šarmiramo, ali i šokiramo”, govorio je svojedobno Mercury u jednom od intervjua.

Nakon prvog nastupa grupe, Freddie je odlučio promijeniti ime. Iz rimske mitologije uzeo je ime prema Merkuru, glas­ni­ku bogova i planetu zaštitniku njegova zodijačkog znaka Djevice. I nastao je Freddie Mercury.

S glasom nevjerojatnog opsega Freddie je bio jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni te ga ujedno i danas smatraju jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Čitatelji portala Ranker su ga 2021. proglasili najboljim pjevačem svih vremena, piše Index.hr.

Freddie je tokom karijere izdao i solo album Mr. Bad Guy. Koliki je utjecaj ostavio na obožavatelje najbolje pokazuje videozapis s koncerta Green Daya iz 2017. godine u londonskom Hyde Parku. Tada je više od 65 hiljada ljudi pjevalo možda najpoznatiji Queenov hit Bohemian Rhapsody, a prizor je veličanstven.

Freddie se posljednji put u javnosti pojavio prije 33 godine na dodjeli BRIT nagrada za 1990. godinu. Njegov fizički izgled šokirao je sve fanove prije nego što je rekao zbogom. Njegovo posljednje javno pojavljivanje na TV-u završilo je s tri srcedrapajuće riječi koje je uputio svojim obožavateljima. On je tada izišao na pozornicu s ostalim članovima grupe Queen kako bi primili BRIT nagradu.

Govor je održao gitarist Brian May. Obraćajući se brojnoj publici, Brian je rekao: “U ime grupe želio bih se zahvaliti svima u industriji i, naravno, najvažnije – onima izvan industrije koji su bili uz nas sve ove godine. Dali ste nam puno slobode da radimo ono što smo nazivali svojom umjetnošću…”

Nakon što je govor završio i bend napustio pozornicu, Freddie je uputio posljednje tri riječi svojim obožavateljima koji su sada već mogli naslutiti što će se događati u sljedećim mjesecima jer je njegovo zdravlje bilo sve lošije.

Mercury je stao pred mikrofon i rekao: “Hvala… Laku noć.”

Preminuo 1991.

Samo 21 mjesec nakon te dodjele nagrada, 24. novembra 1991. godine, Freddie je tragično preminuo.

Njegove posljednje dane opisao je Elton John u svojim memoarima.

“Bio je previše krhak da bi ustao iz kreveta, gubio je vid, tijelo mu je bilo prekriveno sarkomima, a opet je definitivno bio Freddie, pravi, potpuno očuvan. Nisam mogao znati je li uopće imalo znao koliko je blizu smrti ili je to savršeno dobro znao… Ali bio je odlučan da ne dozvoli da ga ono što mu se događa zaustavi da bude ono što jest”, istaknuo je Elton John. 

Lani je jedan umjetnik upitao umjetnu inteligenciju kako zamišlja Mercuryja, da je poživio do danas. Ovo je rezultat…

Prihvati notifikacije