BiH

BH novinari: Postupak Josipovića je kršenje prava na slobodan rad novinarke Kadire Šakić

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Bojanu Josipoviću, v.d. direktora RTV Srebrenica, zbog mijenjanja autorske vijesti novinarke Kadire Šakić i najave sutrašnje komemoracije u Srebrenici, te cenzurisanja objave vijesti u medijima i na društvenim mrežama u kojoj se pominje genocid nad Bošnjacima Srebrenice.

FOTO: FACEBOOK KADIRA ŠAKIĆ / CANVA N1
FOTO: FACEBOOK KADIRA ŠAKIĆ / CANVA N1

Novinarka Kadira Šakić je za RTV Srebrenica pripremila i objavila vijest sa naslovom “Konačan program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima UN zaštićene zone Srebrenica”. Nakon objave ove vijesti na društvenim mrežama, v.d. direktora Bojan Josipović je usmeno sugerisao novinarki da “ne koristi riječ genocid”, te zatražio od uposlenika da izbrišu tu riječ u objavi na društvenim mrežama.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim prepravljanje i cenzurisanje autorskih sadržaja novinara i novinarki u bilo kojem slučaju, pa i prilikom izvještavanja o događajima koji se tiču nedavne ratne prošlosti i zločina o kojima su Haški tribunal i domaće pravosuđe utvrdili relevantne činjenice i donijeli pravosnažne presude.

Pročitajte još

U ovom konretnom slučaju, novinarka Kadira Šakić je objavila vijest u kojoj se držala činjenica i presuda Haškog tribunal utvrđenih u slučaju Srebrenice, kao i principa novinarskog kodeksa Regulatorne agencije za komunikacije. Zbog svega navedenog, postupak v.d. direktora Josipovića je neprihvatljiv i predstavlja brutalno kršenje prava na slobodan i dostojanstven rad novinarke Šakić, što uključuje i zabranu cenzure i političkog uplitanja u kreiranje medijskih sadržaja.

Upravni odbor BH novinara pozvo je sve medije u BiH, novinare i novinarke, kao i urednike i urednice da o sutrašnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici izvještavaju tačno i objektivno, sa suosjećanjem, te poštujući dostojanstvo žrtava i njihovih porodica, saopćio je je Upravni odbor BH novinara.

Prihvati notifikacije