Politika

Bećirović: U najtežem periodu američki narod je bio uz BiH, moramo spriječiti antidržavno lobiranje

Na poziv iz SAD članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine nalaze se u Washingtonu gdje su se sastali sa dužnosnicima administracije predsjednika SAD-a Bidena, zastupnicima u Kongresu, tesu potom imali sastanke odvojeno s predstavnicima različitih nevladinih udruženja.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Član Predsjedništva Denis Bećirović je u Washingtonu bio na važnim sastancima u Kongresu, Bijeloj kući i Pentagonu i razgovarao sa američkim kongrensmenima, senatorima i visokim zvaničnicima SAD-a.

“Argumentima sam ukazao da BiH što prije postane članica NATO-a i EU. Moji stavovi su jasni i u Briselu, Vašingtonu, Sarajevu i u bilo kojem drugom gradu. Da bismo postali dio euroatlanske zajednice nužno je ojačati savezništvo sa SAD”, kazao je i dodao da se praksa antidržavnog lobiranja u SAD-u mora zaustaviti, prenio je N1.

“U prethodnim godinama antidržavni krugovi snažno su lobirali protiv naše države u SAD-u. Tome se moramo sutprostaviti strateškim djelovanjem. U najtežem periodu američki narod je bio uz BiH i SAD je među prvima priznala nezavisnost BiH. Prijateljstva moramo čuvati i razvijati i jačat ćemo to savezništvo koje je nastalo u najtežem periodu za državu BiH”, kazao je Bećirović.

Prihvati notifikacije