BiH

Apel Društva za ugrožene narode: Odmah počnite pristupne pregovore, ali i ojačajte demokratiju u BiH

Društvo za ugrožene narode iz Njemačke apeluje na evropske subjekte da odmah započnu pristupni pregovori, ali i da bude ojačana demokratija u Bosni i Hercegovini.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Povodom očekivane odluke o početku pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom o ulasku u Evropsku uniju apelujemo na Vas da učvrstite tamošnju demokratiju. To uključuje podršku davno zakašnjele ustavne reforme. Države članice Evropske unije treba da se zalažu za implementaciju odluka Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), koje izborno pravo klasifikuju kao diskriminatorsko i kao kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Naša organizacija za ljudska prava podržava pristupne pregovore, ali trenutni razvoj događaja je razlog za zabrinutost i zahtijeva odlučnu akciju podvukli su iz Društva za ugrožene narode.

Ističu da, zajedno s drugim organizacijama za ljudska prava, upozoravaju da separatistički ekstremisti u BiH pokušavaju sabotirati državu produbljujući etničku podjelu i pripremajući se za otcjepljenje. Etnonacionalisti su iskoristili ustavne nedostatke Dejtonskog sporazuma i zadržali de facto etničku podjelu zemlje. Ovo je isključilo manjine u zemlji kao što su Jevreji i Romi. Građanima koji se ne žele etnički klasificirati uskraćena su prava.

Pročitajte još

-Evropska unija ni u kom slučaju ne smije pasivno tolerirati činjenicu da je BiH jedina država u Evropi u kojoj Jevreji i Romi ne mogu biti ravnopravni građani. Destabilizirajući uticaj susjedne Srbije i Hrvatske takođe mora biti okončan. Stoga pozivamo na ciljane sankcije protiv političara koji dijele zemlju i iskorištavaju interese svojih etničkih grupa – navelo je Društvo za ugrožene narode.

U okviru pristupnih pregovora EU, ta asocijacija poziva na promjenu politike Evropske unije prema zapadnom Balkanu i apeluje na Evropski parlament, Evropsku komisiju, Evropski sud za ljudska prava, članove Vijeća za implementaciju mira i visokog predstavnika za BiH, vlade država Evropske unije i Ujedinjenih naroda, kao i na sve države članice NATO-a da sve demokratske snage u EU moraju raditi zajedno kako bi izbjegle ponavljanje grešaka iz 1990-ih. EU mora pokazati, kako ističu, punu posvećenost evropskim standardima i vrijednostima. Kao članica Dejtonskog vijeća za implementaciju mira, EU mora aktivno podržavati dalje korake ka demokratizaciji zemlje. Strukturne prepreke funkcionalnoj demokratiji moraju biti uklonjene.

Iz Društva za ugrožene narode također naglašavaju da je provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava od suštinskog značaja kako bi bili osigurani puna i jednaka prava za sve građane BiH i zaustavljena diskriminacija prema manjinama, uključujući Jevreje i Rome. Neophodne ustavne i izborne reforme mora usvojiti Parlament BiH uz, kakao smatraju, puno učešće civilnog društva.

Nezavisnost pravosuđa mora biti zagarantovana, Ustavni sud mora biti reformisan i obavezujuće odluke i presude sudova moraju biti provedene. Sudije Ustavnog suda ne mogu se birati na osnovu etničke pripadnosti – sudije iz inostranstva moraju ostati na licu mjesta dok Sud ne postane potpuno nezavisan i njegove odluke ne budu opšteprihvaćene. Moraju se uspostaviti mehanizmi kako bi bila spriječena dalja opstrukcija institucija vlasti na svim nivoima kako bi bilo osigurano da njihove odluke budu prihvaćene i provedene. Društvo za ugrožene narode poziva na efikasan sistem ciljanih sankcija protiv političara koji ometaju državne zadatke i pokušavaju onemogućiti državu da bude funkcionalna. Moraju biti zaustavljeni štetni etnonacionalistički interesi čiji ciljevi su destabilizacija i cijepanje države – naveli su u apelu iz Društva za ugožene narode.

Ističu da aktivan proces demokratizacije zahtijeva stratešku saradnju s demokratskim snagama i prekid saradnje sa etnonacionalističkim ekstremistima. EU mora podržati napore da budu zabranjeni govor mržnje, ismijavanje žrtava i negiranje prošlih zločina kako bi se spriječilo ponavljanje sukoba.

Također, iz Društva zahtijevaju prekid politike popustljivosti u pogledu ekspanzionističkih nastojanja susjednih država Bosni i Hercegovini. EU se mora odlučno suprotstaviti svim potezima ka ‘velikoj Srbiji’ ili ‘velikoj Hrvatskoj’ ako ugrožavaju multietnički karakter Bosne i Hercegovine ili čak opstanak same države. EU takođe mora osuditi miješanje Rusije s ciljem destabilizacije zemlje i cijelog zapadnog Balkana, navelo je Društvo za ugrožene narode iz Njemačke.