Region

Milanović komentarisao zeleno svjetlo za BiH i ponovo se obrušio na Plenkovića

Lideri država članica donijeli su u četvrtak u Bruxellesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom i pozvali Komisiju da pripremi pregovarački okvir.

FOTO: MARTIAL TREZZINI / EPA
FOTO: MARTIAL TREZZINI / EPA

Komentirao je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović novim napadom na premijera Plenkovića.

Pročitajte još

“Pozdravljam otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina je nama susjedna, prijateljska i, što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u obranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima. Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država triju konstitutivnih naroda u kojoj će se jamčiti prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati živjeti i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne dijeli hrvatski narod.

BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla početi pregovore s EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokracije. Ali, nije krivac samo Brisel.

Pregovori EU s BiH mogli su početi puno prije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s imalo političke odvažnosti i državničke mudrosti. No, Hrvatska je za premijera imala – i još kratko će imati – Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku – a bilo ih je na pretek – nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zamjeriti briselskim elitama.

Kako ne bi naštetio svojim osobnim karijernim interesima, Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvijek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH. Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH jer do danas nije promijenjen onaj najvažniji, izborni zakon.

Umjesto kao država triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namjerom europske birokracije – što niti ne skrivaju – da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno. I dok Plenković i sada u Briselu poslušno šuti, kao svih ovih godina, ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i počet će koristiti svoja prava kao što čine sve druge suverene države.

Za početak, kroz nekoliko mjeseci, Hrvatima u BiH vratit će se oteta prava koja im pripadaju. BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državničku, a ne poslušničku vladu!”, poručio je Milanović.