Svijet

Ankete mu predviđale pad, ali Erdogan u drugi krug ulazi kao favorit

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju ulazi u drugi izborni krug kao favorit i još čvrsto drži uzde vlasti, protivno anketama koje su prije dvije sedmice predviđale da će ga opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu spriječiti da osvoji treći mandat.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U sedmicama prije prvog kruga parlamentarnih i predsjedničkih izbora 14. maja, koje su mnogi analitičari najavljivali kao ključne za historiju Turske, ankete su predviđale da će uz podršku raznorodne, ali ujedinjene opozicije, Kilicdaroglu pobijediti i dokončati dvije decenije Erdoganove vladavine.

No pokazalo se da dugovječni turski vođa još uživa narodnu podršku i još čvrsto drži uzde vlasti, uprkos ekonomskoj krizi i visokoj inflaciji zadnjih godina te uprkos bolnim posljedicama razornog zemljotresa iz februara na jugoistoku zemlje.

Turska opoziciona stranka tvrdi da je bilo nepravilnosti kod prebrojavanja glasova

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) izgubila je nešto zastupničkih mjesta u odnosu na izbore 2018., no uz ultranacionalističku stranku MHP lako je osvojila većinu u parlamentu od 600 mjesta.

Erdogan je, pak, osvojio 49,5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Erdogan ima velike šanse da pobijedi u drugom krugu, piše francuska novinska agencija AFP na temelju političke analize kompanije Eurasia Group. Anketa turske agencije Areda u nedjelju je pokazala Erdoganovo vodstvo s 52,4 posto glasova, a anketa koju provodi Özdemir u utorak je predvidjela 54 posto.

Dodatni, ali ne i neočekivan udarac opoziciji je u ponedjeljak nanio Sinan Ogan, kandidat ultranacionalističkog saveza ATA koji je u prvom krugu bio treći s oko pet posto osvojenih glasova. Ogan je odlučio u drugom krugu podržati Erdogana.

I Erdogan i Kilicdaroglu nastojali su u dvije sedmice između dva izborna kruga pridobiti glasove 2,8 miliona birača koji su podržali Ogana. Njegov savez ATA raspao se nakon prvog kruga, a lideri dvije od četiri stranke odlučili su podržati opoziciju i Kilicdaroglua.

Vođa opozicione sekularne Republikanske narodne stranke (CHP) Kilicdaroglu predviđa da će se borba voditi do samog kraja.

Kilicdaroglu skreće udesno

On je postigao najbolji rezultat od svih kandidata koji su do danas pokušavali poraziti Erdogana. Uspio je barem djelomično ujediniti prividno nespojivu opoziciju, čak i prevladati etničke podjele i konačno, uprkos činjenici da Erdogan vlada medijima i državnim ustanovama uspio je prikupiti gotovo 45 posto glasova.

Kilicdaroglu, 74-godišnji političar koji se čini mirniji u odnosu na Erdogana, nakon prvog izbornog kruga osvježio je svoj tim i promijenio planove u najtežoj sedmici svoje političke karijere piše AFP. Odlučio je lupiti šakom o stol i obećao da će se Turska odmah riješiti miliona sirijskih izbjeglica.

Taj populistički potez u pokušaju da pridobije glasove nacionalista vjerovatno neće dobro sjesti njegovu biračkom tijelu. Skretanje udesno moglo bi ga stajati skupo, posebno kod birača u regijama pretežito nastanjenim Kurdima koji su masovno glasali za njega u prvom krugu.

Očinska figura

Erdogan, s druge strane, ne mijenja svoju dobitnu formulu te se drži suverenističkih, nacionalističkih i islamističkih temelja kojima se služio u protekla dvije decenije, a ne odustaje ni od nekih kontroverznih politika, primjera prijateljskih odnosa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

S obzirom da je očuvao odnose s Rusijom, Erdogan je uštedio milijarde dolara na cijeni energenata, pa je isticao da je upravo svojim “uravnoteženim” pristupom prema Putinu uspio uz UZ posredovati u postizanju sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka.

Ankete pokazuju da većina Turaka podržava taj oblik autonomne i neutralne vanjske politike.

Za mnoge turske građane Erdogan je očinska figura, predstavlja stabilnost koju opozicija nije uspjela uzdrmati uprkos svim problemima s kojima se suočava sekularna, većinski muslimanska zemlja od 85 miliona ljudi.

“Kilicdarogluov savez nije uspio uvjeriti nas u budućnost”, rekao je Ogan, kako piše portal Politico, prenosi Hina.

Pokazalo se da Erdogan, koji uživa tradicionalno visoku podršku među starijim, religioznim biračima u centralnim i pretežito ruralnim dijelovima zemlje, uživa i široku podršku u gradovima na zapadu pa čak i na pretežito kurdskom istoku zemlje, gdje je Kilicdaroglu inače prevladavao.

Turske novine Habertürk procjenjuju da politički i kulturno zemlja još nije spremna za promjenu. Čini se da će Erdogan osvojiti treći mandat u drugom izbornom krugu i početi treću deceniju za kormilom Turske kojom će, ako pobijedi u nedjelju, upravljati do 2028. godine.

Prihvati notifikacije