Region

Aktivisti u Srbiji pozivaju vlasti da reaguju zbog grafita 'Kad se vojska na Kosovo vrati'

Grupa aktivista za ljudska prava u Srbiji pozvala je vlasti na hitnu reakciju zbog učestale pojave grafita "Kad se vojska na Kosovo vrati…".

FOTO: FONET/MARKO DRAGOLSAVIĆ
FOTO: FONET/MARKO DRAGOLSAVIĆ

Ovi natpisi, ispod kojih je oslikana zastava Srbije, počeli su da se ispisuju u Beogradu i gradovima širom Srbije od jula meseca.

Oni su reakcija na to što su aktivisti za ljudska prava prekrečili takav natpis u centru Beograda u februaru.

Danas ovi aktivisti “poplavu” novih grafita ocjenjuju kao porast govora mržnje.

“Svjedočimo strahotnom porastu govora mržnje. Sa druge strane vidimo nultu reakciju države”, rekla je Milena Berić iz udruženja Krokodil.

Aktivisti su u februaru, u organizaciji Krokodila i nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, u parku na beogradskom trgu Slavija, prekrečili grafit “Kad se vojska na Kosovo vrati”.

Potom je krajem jula isti grafit osvanuo na više lokacija u Beogradu i gradovima širom Srbije.

Na jednom od kanala na Tik Toku, na kojem je objavljen video snimak sa iscrtanim grafitima na različitim lokacijama, piše da su oni osvanuli “u inat pro zapadnim aktivistima plaćenicima”.

Na snimcima na Tik Toku i Telegramu mladići koji ispisuju grafite imaju zamaskirana lica.

Inicijativa mladih i Krokodil naveli su da je u periodu od samo nekoliko dana, tokom jula mjeseca, širom Srbije ispisano više od pedeset grafita veličine 40 kvadratnih metara sa natpisom “Kad se vojska na Kosovo vrati…”

Prihvati notifikacije