Region

Sramotni grafiti i danas po Splitu

Splitska policija, ali i komunalne službe grada, od petka ujutro imaju prilično posla oko uvredljivih grafita protiv Srba i Židova koje neko nepoznat piše po gradu, a to se ponovilo i danas.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
Split

Tako su na zidu u Starčevićevoj ulici u samom središtu grada danas crvenim sprejem ispisani grafiti “Juden raus” i ustaško U s križem.

Policija je za grafite u Starčevićevoj doznala od novinara, te na teren uputila patrolu kako bi utvrdili činjenično stanje na terenu.

Nakon svega će započeti kriminalističko istraživanje kako bi pronašla osobu ili više njih koji ispisuju sramotne grafite po Splitu.

Policija je u petak zaprimila više dojava o neprimjerenim grafitima po užem i širem središtu grada. Tako su grafiti bili ispisani po zidu Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Peper Split u Vukovarskoj ulici, na zidu zgrade HNK na Cankarevoj poljani u centru grada, kao i na zidovima zgrada u Dubrovačkoj i Radničkoj ulici.

Na svim tim zidovima su se uglavnom pojavljivale iste uvredljive i prijeteće poruke upućene Srbima i Židovima, kao i one koje velilčaju ustaše, ispisane plavom ili crvenom bojom.

Dio grafita odmah jučer očistila je komunalna služba grada, a dio sami građani na čijim su se zgradama pojavili uvredljivi grafiti.

Policiji bi u traženju počinitelja ili više njih uvelike mogle pomoći kamere postavljene na mnogim zgradama, prenosi Hina.