Zdravlje

Čudo u samo jednoj čaši: Ovo tropsko voće potiče zdravlje

Ništa ne priziva ljeto kao guljenje kore savršeno zrelog manga i uživanje u njegovoj sočnosti. Međutim, prednosti manga nadilaze jednostavno, sezonsko zadovoljstvo.

banana limun grejp ananas dumbir mandarina voce
FOTO: UNSPLASH
ilustracija

Kao i mnoge vrste voća, mango je bogat hranjivim tvarima koje zajedno pružaju hidrataciju, zaštitne antioksidanse, vlakna korisna za crijeva i još mnogo toga.

Pročitajte još

Jedna čaša svježeg manga narezanog na kockice (165 g) sadrži:

107 kalorija28 g ugljikohidrata3 g vlakana1 g proteina0 g masti76 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A11posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina B69 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina E

Zdravstvene prednosti manga

Iako sam mango neće drastično promijeniti zdravlje, njegovo redovito uključivanje u uravnoteženu prehranu može pridonijeti sljedećim koristima: Bogat izvor vitamina C

Mango je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunitet i pomaže boljoj apsorpciji željeza. Također ima važnu ulogu u stvaranju kolagena, metabolizmu proteina i zaštiti stanica. Podržava probavu i zdravlje crijeva

Vlakna iz manga pomažu u održavanju zdrave probave i duljem osjećaju sitosti. Osim toga, mango sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane i otpada, čime pridonosi boljem funkcioniranju crijeva. Neka istraživanja pokazuju i pozitivan učinak na raznolikost crijevne mikrobiote. Pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti i starenja

Mango je bogat biljnim spojevima koji djeluju protuupalno. Smanjenjem upala u tijelu, može pomoći u prevenciji bolesti srca, određenih vrsta raka te neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove. Poseban biljni spoj prisutan u mangu dodatno se povezuje s prevencijom bolesti.