Ne samo da je jednostavan za pripremu, već je i puno zdraviji od industrijskih verzija jer ne sadrži aditive i umjetne boje.
Trebat će vam samo nekoliko sastojaka i blender ili mikser pa uživanje može početi, pišu Žene.ba.
Sastojci
300 g svježih jagoda
250 g šećera ili med
200 ml mlijeka
1 vanilin šećer (po želji)
Priprema u nekoliko koraka
Pripremite jagode: Operite ih i odstranite peteljke. Po potrebi ih prepolovite ako su krupnije.
Sastavite smjesu: U većoj posudi sjedinite jagode, mlijeko, šećer i vanilin šećer.
Miksajte: Mikserom ili u blenderu dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu, glatku smjesu bez komadića.
Zamrzavanje
Smjesu prelijte u odgovarajuću posudu i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Savjet plus
Ako želite kremastiju teksturu, možete zamijeniti dio mlijeka slatkim vrhnjem ili dodati malo grčkog jogurta. Također, prije posluživanja ostavite sladoled 5-10 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se lakše vadile kuglice.
Med za zdraviju varijantu
Med se može dodati u sladoled kao zdravija zamjena za šećer. Med ne samo da daje prirodnu slatkoću, već dodaje i blagu aromu i nutritivne benefite, poput antioksidanata.
Što se tiče konzistencije i procesa zamrzavanja, evo nekoliko stvari koje treba imati na umu:
Med je prirodno tečniji i sadrži više vlage nego kristalni šećer, što može učiniti sladoled nešto mekšim i manje čvrstim nakon zamrzavanja.
Zbog šećera u medu, koji djeluje kao prirodni antifriz, sladoled može ostati nešto mekši i lakše ga je vaditi iz zamrzivača. To je često prednost, ali ako želiš tvrđi sladoled, možda trebaš prilagoditi omjer sastojaka.
Med može blago promijeniti okus sladoleda, dajući mu suptilnu cvjetnu ili voćnu notu, što može biti vrlo ukusno, ali vrijedi razmotriti hoće li se slagati s drugim aromama.
Ovaj domaći sladoled od jagoda idealan je način da iskoristite sezonsko voće i iznenadite ukućane osvježavajućim desertom koji se pravi bez aparata za sladoled i bez kompliciranja.