Zdravlje

Svako jutro jela po 3 jaja, neslućajući šta će je snaći: Evo šta joj se desilo poslije 7 dana

Koliko su jaja omiljena namirnica za pripremu doručka svjedoči i velika pompa koju je napravio fitnes trener prije par mjeseci kada je pojeo 300 jaja za 10 dana.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Ukoliko se spremaju na pravilan način, izvući ćemo maksimum iz njih, a uprkos tome što su zdrava, ne bi trebalo pretjerivati s konzumacijom.

– Kao i većina djece, moja naklonost prema jajima počela je u djetinjstvu prvenstveno sa jednostavnim pecivom za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam odrasla shvatila sam da su jaja svuda, od kiša do karbonare. Posljednjih godina jaja su postala moderan toper za salate, pice i hamburgere — gastronomska zadovoljstva koja su nastala iz naših kultura povećavajući ljubav prema jelima od farme do stola, započela je svoju priču Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy.

Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy odlučila je da jede jaja svaki dan u toku jedne sedmice.

A evo šta je ona naučila tokom ovog eksperimenta.

– Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Riješila sam da uvijek pri ruci imam tvrdo kuhana jaja jer su savršena užina bogata proteinima prije treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuhanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati svježa sedmicu dana u frižideru.) Riješila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira, piše novinarka.

Pored njihove nutritivne vrijednosti, dio privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima. Da bi započela sedmicu dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomiješala sa ostacima lososa i napravila fritatu. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

Sledeći dan joj je bio naporan dok je žurila da se spakuje za put, pa je pokupila mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sledećeg jutra prije nego što je otišla na put.

Pročitajte još

Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primijetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrijednost stvari koje jede. Na primjer, umjesto da uzme slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak prije leta koji bi joj donio malu nutritivnu vrijednost, izabrala je da pojede dva tvrdo kuhana jaja. Ona kaže da bi je mafin vjerovatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja učinila sitom dok nije došlo vrijeme za užinu u avionu.

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smjernice sugerisale da ljudi ne treba da jedu više od jednog do dva jajeta sedmično, jer jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300. Međutim, to se promijenilo. Danas, „Harvard Health“ kaže: „Prosječna zdrava osoba vjerovatno neće imati nikakav problem ako pojede do sedam jaja sedmično.“

Registrovana dijetetičarka Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja „veoma hranljiva… to ne znači da treba da se prejedate ovom namirnicom.“

– Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam uočila tokom sedmice u toku koje sam jela jaja svakog dana bilo je to da sam pravila bolji izbor hrane. Na primjer, umjesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak prije leta, koji ima malu nutritivnu vrijednost, izabrala sam dva tvrdo kuhana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna, a jaja su me držala sitom sve do užine, piše novinarka.