Zdravlje

Grašak – otklanja umor, poboljšava raspoloženje, reguliše krvni pritisak…

Grašak je omiljena namirnica kako gurmana, tako i onih koji vode računa o zdravlju – bogat je vitaminima, mineralima i biljnim hranjivim tvarima poput luteina i zeaksantina koji štite zdravlje očiju.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Jedna od najraširenijih zeljastih biljaka iz porodice mahunarki jeste upravo grašak, koji pripada grupi zrnatih mahunarki poznatoj i kao lepirnjače. Najveći svjetski proizvođači graška su Kina, Indija, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

„Grašak je u srednjem vijeku bio hrana siromašnih evropskih seljaka, a danas ne postoji restoran koji ga nema na svom jelovniku. Ova jednogodišnja biljka je u naše krajeve, odnosno Evropu, stigla krajem srednjeg vijeka, a danas se uzgaja gotovo širom svijeta. Zanimljivo je da grašak nije zahtjevan za uzgoj – ekonomski je isplativ jer daje visoke prinose, a uspijeva u vlažnijoj i hladnijoj klimi, što ga čini još pristupačnijim u odnosu na druge biljke“, pojašnjava magistrica nutricionizma Marina Jakšić.

Nutritivne vrijednosti graška

Kao što je već rečeno, grašak je visoko kvalitetna i hranjiva namirnica iz porodice mahunarki. Osim što je bogat hranljivim tvarima, važno je istaći da je i značajan izvor energije – oko 100 grama graška sadrži približno 80 kalorija, navodi nutricionistkinja Jakšić.

Grašak sadrži obilje ugljikohidrata, vlakana (posebno galaktana), glukoze, glukuronske kiseline, fruktoze, proteina, zdravih masti i lecitina. Takođe je bogat vitaminima C i E, zbog čega se preporučuje njegova redovna konzumacija. Pored toga, sadrži i vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), niacin, te u tragovima vitamine A i K, kao i minerale poput magnezija i mangana.

Pročitajte još

Grašak i zdravlje

Kao odličan izvor vlakana, grašak doprinosi zdravlju probavnog sistema i poboljšava varenje. Bogatstvo željezom čini ga korisnim za jačanje imunološkog sistema. „Pomaže jačanju imuniteta, smanjuje umor i osjećaj iscrpljenosti, a zahvaljujući željezu doprinosi i boljoj izgradnji krvnih ćelija. Takođe, vitamin K koji sadrži važan je za zdravlje srca i krvnih sudova, te očuvanje kostiju. Djeluje preventivno protiv osteoporoze i ateroskleroze“, dodaje Jakšić.

Ova mahunarka je i snažan antioksidans – bogata je flavonoidima, polifenolima, karotenoidima i fenolnim kiselinama. Prema novijim istraživanjima, konzumacija graška može pomoći u prevenciji raka želuca zahvaljujući spoju zvanom kumestrol, a takođe pomaže i u kontroli tjelesne mase. Štiti organizam od bronhitisa, artritisa i Alchajmerove bolesti.

Grašak je naročito značajan za osobe koje se bore s depresijom jer poboljšava raspoloženje, otklanja umor, reguliše krvni pritisak, jača nervni sistem, pomaže u detoksikaciji organizma i poboljšava stanje kože.