Zdravlje

Ako imate previsok holesterol, ove 4 namirnice su spas

Višak holesterola koji tijelo ne uspije iskoristiti dovodi do toga da se plak nakuplja u krvnim žilama i ometa protok krvi.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

To se stanje naziva ateroskleroza, a može dovesti do krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara.

Iako je uzrok povišenog holesterola djelomično genetski, povisuju ga i loše prehrambene navike poput konzumiranja previše hrane bogate zasićenim i transmasnim kiselinama. Nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i pretilost također doprinose povišenom holesterolu.

Kako neka hrana podiže nivo LDL holesterola, tako druga ima pozitivan utjecaj. Ovo su namirnice koji bi se trebale naći na vašem jelovniku želite li izbjeći probleme s krvožilnim sistemom:

Pročitajte još

1. Zob

Među žitaricama ima najviše proteina. Odličan je izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti nivo šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle skokove i padove šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput pekarskih proizvoda ili rafiniranih kukuruznih pahuljica.

Zob sadrži i vlakna koja će sniziti loš holesterol, a prema pisanju Cleveland klinike, ako dodate samo šoljicu zobene kaše svom obroku u danu, možete sniziti holesterol za 5 do 8 posto.

2. Orašasti plodovi 

Bademi, orasi i ostali orašasti plodovi su odličan način za snižavanje LDL holesterola. Prošlogodišnja je studija pokazala da osobe koje jedu orahe svaki dan kroz dvije godine mogu smanjiti svoj loš holesterol, ali i povisiti nivo dobrog holesterola.

Čestice LDL holesterola dolaze u raznim veličinama, a istraživanja su pokazala kako su male, guste čestice češće povezane s aterosklerozom.

3. Avokado

Iako čak 77 posto kalorija iz njega dolazi iz masnoća riječ je o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju. Ubacivanjem avokada u prehranu smanjit ćete šanse za razvoj bolesti srca. 

Uz banane, avokado je i najbolji izbor kalija. U samo 100 grama nalazi se 14 posto preporučene dnevne količine. Kalij je važan za smanjivanje krvnog tlaka, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara. 

4. Maslinovo ulje 

Većina liječnika i nutricionist slaže se da je maslinovo ulje, posebice djevičansko, odlično za zdravlje jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, koja utječe na smanjenje upala. Ako ga koristite umjesto drugih ulja utjecat će na snižavanje razina kolesterola.