Magazin

5 japanskih navika za sretan i ispunjen život: Tajna dugovječnosti krije se u tome kako započinju dan

Pozitivni aspekti japanske kulture, posebice određene svakodnevne navike koje pridonose zdravlju i dugovječnosti, utječu na to da upravo u Japanu ljudi zadržavaju vitalnost i u kasnoj životnoj dobi. Njihov stil života ima jedan cilj: pronaći ravnotežu, biti prisutan i živjeti sa svrhom.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ovo je 5 tajni japanske kulture koje možemo i sami slijediti, a njihova posebnost krije se upravo u jednostavnosti izvedbe.

Pročitajte još

1. Svakodnevno kupanje u toploj kupki

U Japanu postoji više od 3000 područja s toplim izvorima. Javna kupališta uobičajena su u gradovima, a gotovo svaki dom ima kadu. Japanci cijene vrijeme za kupanje, a upravo im toplina vode pomaže očuvati dugovječnost i nikada ne zaboravljaju na njezine blagodati.

2. Rano buđenje

Evo jedne zanimljive priče o Japancima oko 1900. godine, koju je napisao učitelj engleskog jezika u Japanu Lafcadio Hearn: “Jednog jutra, prije nego što je sunce izašlo, čuo sam zvuk u blizini svoje kuće. Pitao sam se što je to. Kada sam pogledao van, vidio sam seljane kako čavrljaju i hihoću se, umivajući lica vodom s plaže. Zanimalo me što ti ljudi rade. Čim je sunce izašlo iznad planine, svi su se okrenuli prema suncu, zahvalili mu i pljesnuli rukama, što je tradicija koja postoji već oko 100 godina.”

Ranim ustajanjem i izlaganjem jutarnjem suncu, naš prirodni sat se može lakše resetirati i uskladiti s energijom dana.

3. Kupanje u šumi za bistriji um

Shinrin-yoku doslovno znači „šumsko kupanje“. Radi se o svjesnom boravku u prirodi kako bi se smanjio stres i poboljšalo zdravlje. To nije obična šetnja, već potpuna prisutnost u prirodnom okruženju – osjećaj vjetra, zvuk lišća, miris svježeg zraka.

4. Uravnotežena prehrana i svjesno jedenje

Razlog zašto se japanska prehrana smatra zdravom je taj što nudi dobru nutritivnu ravnotežu. Japanski obrok obično se sastoji od jedne juhe i tri priloga koji osiguravaju dnevnu potrebu za nutrijentima.

Riža, glavno jelo, bogata je ugljikohidratima

Riba ili proizvodi od soje bogati su proteinima

Vitamine ili minerale dobivaju iz pirjanog i ukiseljenog povrća

5. Čišćenje – fizičko i mentalno

Osoji je japanska tradicija temeljitog čišćenja koja se često provodi uoči nove godine, ali se mnogi u Japanu njome vode svakodnevno.  Japance se od ranog djetinjstva uči važnosti održavanja čistoće, ne samo kao rutinskog zadatka, već sastavnog dijela njihova načina života. No, nije riječ samo o čišćenju prostora, već i o čišćenju uma kroz urednost.