Kafa je mnogima nezaobilazan dio jutarnje rutine, a osim što donosi užitak, mogla bi vam i produžiti život. Novo opsežno istraživanje naučnica sa Univerziteta Tufts pokazuje da konzumacija jedne do tri šoljice kafe dnevno može biti povezana s nižim rizikom od preuranjene smrti, osobito one uzrokovane bolestima srca.
No postoji jedan važan uvjet – kafa mora biti crna, nezaslađena ili s vrlo malo dodataka.
Studija je objavljena u časopisu The Journal of Nutrition, a istraživači su analizirali podatke gotovo 46.000 odraslih Amerikanaca koji su sudjelovali u devet uzastopnih ciklusa Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani (NHANES) između 1999. i 2018. godine.
Rezultati su pokazali da osobe koje svakodnevno konzumiraju 1–2 šoljice kafe imaju 14 % manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju kafu. Taj se učinak, međutim, ne odnosi na kafu s visokim udjelom dodanog šećera i zasićenih masti.
‘Kafa je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu, a gotovo polovica odraslih Amerikanaca svakodnevno pije barem jednu šoljicu. Važno je znati što to znači za zdravlje’, rekla je Fang Fang Zhang, glavna autorica studije i profesorica na Friedmanovoj školi nutricionističkih nauka i politike. ‘Zdravstveni učinci kafe možda proizlaze iz njezinih bioaktivnih spojeva, ali naši rezultati sugeriraju da dodavanje šećera i zasićenih masti može umanjiti te koristi.’’
Prema rezultatima, konzumacija jedne šoljice kafe dnevno povezana je s 16% manjim rizikom od smrti od svih uzroka, a konzumacija 2–3 šoljice kafe sa 17 % manjim rizikom.
No, kod osoba koje su pile više od tri šoljice kafe dnevno nije zabilježena dodatna korist. Također, veća količina kafe nije smanjila rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, a nije uočena ni značajna povezanost između konzumacije kafe i smrtnosti od raka.
Naučnici su u analizi uzeli u obzir vrstu kafe (kofeinska ili bez kofeina), količinu dodanog šećera i zasićenih masti. Kafa s niskim udjelom šećera definirana je kao ona s manje od 5% dnevne preporučene vrijednosti šećera (što je oko pola kašičice po šoljic od 240 ml), dok je niska količina zasićenih masti definirana kao 1 gram po šoljici (primjerice, 5 kašičica mlijeka s 2% masti ili 1 kašičica slatkog vrhnja).
‘Malo je studija do sada proučavalo kako dodaci u kafi mogu utjecati na povezanost između njezine konzumacije i rizika od smrti. Naša studija među prvima kvantificira koliko se točno šećera i zasićenih masti dodaje’, rekla je Bingjie Zhou, voodeća autorica rada i nedavna doktorandica Friedmanove škole. ‘Naši rezultati u skladu su s Prehrambenim smjernicama za Amerikance koje preporučuju ograničenje unosa dodanog šećera i zasićenih masti.’