Magazin

Donosimo recept za hljeb sa suncokretom i medom

Jeli ste sigurno mnoge vrste hljebova, ali ovakvu vrstu vjerovatno niste probali.

FOTO: MINIMAGAZIN
FOTO: MINIMAGAZIN

Za ovu poslasticu vam je potrebno:

dvije čaše tople vode

300 grama nenamjenskog brašna

15 grama suhog kvasca

12 grama šećera

135 grama integralnog brašna

85 grama ovasa

60 grama putera ili margarina

85 grama meda

30 grama soli i

85 grama neusoljenih suncokretovih sjemenki.

Prva faza: Miješanje sastojaka

Izmiješajte nenamjensko brašno, kvasac i šećer u većoj posudi.

Dodajte toplu vodu te izmiješajte drvenom ili plastičnom kuhačom.

Pokrijte i ostavite na toplom mjestu. Tijesto bi se trebalo podići nakon pola sata. Dodajte integralno brašno, ovas, puter, so i med. Izmiješajte drvenom kuhačom, a možete se poslužiti i mikserom.

Na kraju dodajte suncokretove sjemenke i sve dobro izmiješajte.

Druga faza: Dizanje tijesta i gnječenje

Pokrijte tijeto i ostavite na toplo mjesto. Tijesto bi se trebalo dići nakon 45 minuta do sat vremena, a nakon toga ga izgnječite rukama. To je potrebno uraditi da bi se iz tijesta istisnuo nepotrebni vazduh.

Tijesto prebacite u tepsije koje ste prethodno podmazali puterom ili uljem. Nakon toga ostavite tijesto da odstoji dodatnih 45 minuta, dok se ne podigne (trebalo bi da izgleda duplo veće).

Treća faza: Pečenje i uživanje

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i pecite 20 do 25 minuta. Nakon što hljeb izvadite iz pećnice, premažite ga puterom ili margarinom.

Hljeb možete jesti već 20 minuta nakon što ste ga izvadili iz pećnice.