Na mindbodygreen revitalize 2025 događaju, gdje se svake godine okupljaju najveća imena iz svijeta zdravlja i wellnessa, Shah je govorila o tome kako koristi hranu kao alat za bolju koncentraciju, više energije i stabilnije raspoloženje. Iako zvuči kao marketinški trik, ono što ona preporučuje zapravo su vrlo obične ali moćne – namirnice koje vjerojatno već imate doma.
Evo što redovito jede i zašto.
Kivi za bolji san i probavu
Jedna od njezinih večernjih rutina uključuje – kivi. Ne samo zato što je osvježavajući, nego jer, kako kaže, pomaže u kvalitetnijem snu, posebno ako se borite s nesanicom ili promjenama u razinama hormona.
I znanost je na njezinoj strani: istraživanja su pokazala da dva kivija prije spavanja mogu skratiti vrijeme potrebno za utonuti u san, produljiti trajanje sna i smanjiti noćna buđenja.
Bonus: ako ga jedete s korom, dobijete i 50% više vlakana, a s obzirom na to da većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana, ovo je jednostavan način da popravite probavu i nahranite dobre bakterije u crijevima.
Borovnice za mozak
Borovnice naziva svojim “voćem koje bi uzela i na pusti otok” – i to ne bez razloga. Pune su antocijana i flavanola, tvari koje imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Jedna porcija dnevno, kaže Shah, može poboljšati radnu memoriju i pažnju.
Studije pokazuju i da djeca koja ih redovito jedu bolje prolaze na testovima – pa ako vas čeka važan sastanak ili ispit, znate što grickati za doručak.
Agrumi za raspoloženje
Naranče, grejp i ostali agrumi često se nalaze u njezinoj kuhinji, pogotovo zimi. Iako ih većina povezuje s imunitetom i vitaminom C, Shah ističe još jednu njihovu prednost – pomažu kod stresa i poboljšavaju emocionalno stanje.
Razlog? Hesperidin, biljni spoj koji ima protuupalna i zaštitna svojstva za mozak. Uz to, agrumi mogu utjecati na rad neurotransmitera i pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, koji je usko povezan s raspoloženjem.
Kakao za pamćenje
Za kraj, dobra vijest za ljubitelje čokolade. Shah je veliki fan flavanola, a kakao ih je pun. Ove tvari potiču bolji protok krvi, podržavaju zdravlje srca i mozga te mogu pomoći u očuvanju fokusa i pamćenja kako starimo.
Ali postoji kvaka: većina kupovne čokolade, čak i tamne, tijekom obrade izgubi najveći dio flavanola. Zato ona preporučuje korištenje koncentriranog ekstrakta kakaa – i to u napitcima ili smoothiejima, umjesto klasične čokolade iz trgovine.