Od ukupno 8 i po hiljada hektara pod aromatičnim i ljekovitim biljem u našoj zemlji, upravo je kamilica najzastupljenija. Riječ je o iznimno traženom proizvodu u inostranstvu, pa će većina uroda završiti u izvozu, koji je u stalnom porastu.
Na poljima najvećeg domaćeg proizvođača i prerađivača kamilice u Lozanu pokraj Virovitice očekuje se dobar urod ekološki uzgojene kamilice.
– Kod nas je dosta dobra, ne možemo se baš požaliti. Na nekih 70 % smo završetka berbe i mislim da će godina biti dobra. Što se tiče same kvalitete, malo nas je ova kiša poljuljala – baš prošlu noć, kaže Ivan Hatula, voditelj proizvodnje tvrtke “Jan Spider”, Pitomača.
Uz vlastitu proizvodnju tu su i kooperanti koji se na podravskom pjeskovitom tlu sve više okreću ne samo kamilici, nego i drugom ljekovitom bilju.
– Kroz nekih desetak godina povećali smo površine s 20-ak na 50-ak hektara, te ne namjeravamo dodatno širiti proizvodnju jer smo pronašli i druge kulture poput mente, matičnjaka, sljeza, sikavice, komorača i šipka, govori Marko Rep iz Podravskih Sesveta.
Podravska kamilica nadaleko poznata
Podravska je kamilica nadaleko poznata po bogatstvu eteričnih ulja, a važno je sačuvati njihovu čistoću i kvalitetu.
– Kamilica koja se proizvodi kao organska ne smije sadržavati ostatke pesticida ni alkaloide, i to je ključan faktor kako bi mogla završiti u izvozu kao certificirani organski proizvod. Dugi se niz godina trudimo da to tako i bude, kako na našim farmama, tako i kod naših kooperanata, kaže Denis Nemčević, predsjednik uprave Spider grupe iz Pitomače.
Kako bi se iz prve ruke uvjerili u kakvoću proizvodnje, na polja su stigli i kupci iz Amerike.
– Volimo doći izravno na mjesto nastanka kvalitetnog proizvoda, važno nam je doći i vidjeti sve uživo. Hrvatska ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji kamilice. Kvaliteta je vrlo dobra i to nam je važno, zato dolazimo kako bismo se uvjerili, govori Alice, kupac kamilice iz Iowe, SAD.
A kamilica s ovih polja završit će u Americi, gotovo svim zemljama Europske unije, Kanadi – a čaj od podravske kamilice pit će se i u Japanu i Kini.