Zdrava ishrana je jedan od najjednostavnijih, ali i najmoćnijih načina da sačuvamo zdravlje srca i umanjimo rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi avaz.ba.
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pravilna ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji ozbiljnih srčanih stanja, poput koronarne bolesti, aritmija, srčane slabosti i infarkta.
Iako često razmišljamo o zdravoj ishrani, voće je deo koji se neretko potcjenjuje. A zapravo, pojedine vrste voća mogu značajno doprinijeti zdravlju našeg srca. Portal Health Digest prenosi da Američko udruženje za srce preporučuje pažljiv izbor voća kako bismo tijelu obezbijedili važne hranljive materije – poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa, ali i kontrolisali unos šećera.
Stručnjaci su izdvojili 10 vrsta voća koje bi trebalo redovno da konzumiramo ako želimo da očuvamo zdravlje srca:
Bobičasto voće (borovnice, jagode, maline)
Breskve
Lubenica
Grejpfrut
Jabuke
Avokado
Pomorandže
Kivi
Nar
Šljive
Uključivanjem ovog voća u svakodnevnu ishranu, ne samo da ćemo obogatiti svoj jelovnik, već ćemo i pružiti svom srcu ono što mu je zaista potrebno – prirodnu zaštitu.