Naš prijedlog za ukusni doručak su mafini sa tikvicama čiji recept nije komplikovan, pa njegovoj pripremi može svako pristupiti.
Sastojci za mafine sa tikvicama:
220 g brašna
2 tikvice
2 jaja
1 kašika mlijeka
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
120 ml ulja
50 g šećera
Priprema slanih mafina sa tikvicama:
Prije nego što počnete da spremate mafine sa tikvicama, zagrijte rernu.
Tikvice oljuštite i izrendajte pa ih ostavite sa strane i ne moraju biti skroz ocijeđene.
U jednoj činiju pomješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, a u drugoj činiji pomješajte ulje, jaja i mlijeko. Kada se ovi “tečni” sastojci sjedine, ubacite rendane tikvice pa lagano špatulom promješajte. Kada se sve sjedini, dodajte im “suve” sastojke i dobro promješajte da se sve lijepo pomiješa i sjedini. Trebalo bi da dobijete gustu smjesu.
Pleh za mafine podmažite i sipajte po kašiku ili dvije smjese za mafine sa tikvicama. Pecite ih pet minuta na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite ih još oko 15 minuta, a sve ukupno oko 20 minuta.
Kada mafini sa tikvicama budu gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite oko pet minuta da se ohlade i spremni su za jelo.
Prijatno!