Magazin

Savršena ideja za doručak: Mafini sa tikvicama

Slani mafini su uvijek praktični za doručak za ponijeti i mnogima su prva opcija kada nemaju vremena da ujutru spremaju ovaj najvažniji obrok u danu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Naš prijedlog za ukusni doručak su mafini sa tikvicama čiji recept nije komplikovan, pa njegovoj pripremi može svako pristupiti.

Sastojci za mafine sa tikvicama:

220 g brašna

2 tikvice

2 jaja

1 kašika mlijeka

1 kašičica praška za pecivo

pola kašičice sode bikarbone

pola kašičice soli

120 ml ulja

50 g šećera

Priprema slanih mafina sa tikvicama:

Prije nego što počnete da spremate mafine sa tikvicama, zagrijte rernu.

Tikvice oljuštite i izrendajte pa ih ostavite sa strane i ne moraju biti skroz ocijeđene.

U jednoj činiju pomješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, a u drugoj činiji pomješajte ulje, jaja i mlijeko. Kada se ovi “tečni” sastojci sjedine, ubacite rendane tikvice pa lagano špatulom promješajte. Kada se sve sjedini, dodajte im “suve” sastojke i dobro promješajte da se sve lijepo pomiješa i sjedini. Trebalo bi da dobijete gustu smjesu.

Pleh za mafine podmažite i sipajte po kašiku ili dvije smjese za mafine sa tikvicama. Pecite ih pet minuta na 220 stepeni, pa smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite ih još oko 15 minuta, a sve ukupno oko 20 minuta.

Kada mafini sa tikvicama budu gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite oko pet minuta da se ohlade i spremni su za jelo.

Prijatno!